Cum alegi un sejur în Mexic care să ți se potrivească

Atunci când pornești într-o călătorie, îți dorești ca locurile prin care mergi să ia forma așteptărilor și viselor tale. În același timp îți dorești să fii surprins, să descoperi lucruri care să depășească imaginația și să te lase mut de uimire. Un sejur în Mexic este o astfel de experiență unică în care toate visele prind viață, iar realitatea este chiar mai intensă și mai surprinzătoare decât orice închipuire.                                                                               

Tărâmul soarelui și al pietrei, acesta este numele cu care un poet contemporan a ales să onoreze Mexicul, un ținut al extremelor, cu munți înalți și canioane adânci, deșerturi fără capăt și păduri tropicale, cu ascunzișuri necălcate de pași omenești.

Dacă ești în căutarea odihnei, frumoasele plaje mexicane, ce se întind de-a lungul a mii de kilometri, te îmbie cu apele călduțe ale golfului estic sau cu magnificele peisaje sălbatice din vest.

Aventură, cultură, tradiție și mister

Dacă vrei aventură, ținuturile mexicane îți oferă o atmosferă demnă de filmele de acțiune și mister. Gândește-te numai la secretele vestigiilor mayașe, la tăcerea tainică a piramidelor din Chichen Itza, la spectaculosul sistem de peșteri subacvatice și cenote din Cancun, la un zbor cu balonul deasupra Văii Teotihuacan sau la o excursie palpitantă pe vulcanii gemeni Popocatepetl și Iztaccihuati.

Fascinația pentru cultură și tradiții îți este pe deplin satisfăcută dacă alegi un sejur în Mexic. Vorbim doar despre leagănul unor civilizații străvechi, ale căror enigme înflăcărează și acum mințile. Vorbim și despre un loc în care simțul tău estetic se poate delecta deopotrivă cu arta indigenă, măreția și exuberanța lăcașurilor de cult baroce sau, mai aproape de contemporaneitate, picturile unor muraliști celebri ca Diego Rivera și explozia de culoare din tablourile Fridei Kahlo.

Și dacă ești un împătimit al muzicii și dansului, un sejur în Mexic îți va aprinde imaginația. De la ritmurile tumultoase ale fiestelor la melodiile nostalgice și pasionale ale vestiților mariachi, totul în jur te invită să sărbătorești.

Nu în ultimul rând, un sejur în Mexic te poate surprinde prin confortul și strălucirea resorturilor sale de lux, dar și prin aerul de autenticitate și prospețime al micilor vile în stil spaniol și al căsuțelor cochete din apropierea plajelor. Inspirate din opulența vechilor moșii nobiliare, unele hoteluri, precum Hacienda San Antonio Millet sunt locuri în care luxul și rafinamentul coexistă cu tradiția și istoria. Chiar și cei mai pretențioși turiști vor rămâne fără grai în fața arhitecturii splendide, camerelor regale și grădinilor în care frumusețea și liniștea se împletesc într-un decor de poveste.

Cum alegi un sejur în Mexic?

În concluzie, ca să alegi un sejur în Mexic potrivit așteptărilor tale, este important să-ți creezi un itinerariu mental cu tot ceea ce îți dorești să experimentezi în această țară uluitoare. Sunt mii de lucruri de văzut, auzit sau simțit cu mintea și inima astfel încât ai nevoie de o viață ca să descoperi cu adevărat Mexicul. Totuși, îți poți face un plan pentru ca zilele pe care le petreci aici să fie cât mai bogate și  mai aproape de spiritul acestor meleaguri. Iar rândurile de mai jos au tocmai acestă intenție, să îți ofere câteva repere pentru a organiza o călătorie magică, pe măsura viselor tale.

Ce poate oferi un sejur în Mexic

Mexic este o țară străveche ce nu s-a lăsat încă îmblânzită și acest spirit rebel și liber conturează o mare parte din farmecul său. Turiștii vin aici în căutarea unor emoții intense. Și un sejur în Mexic îi face să trăiască din plin fiecare clipă, fie că este vorba de descoperiri îndrăznețe sau de momente romantice. Poți găsi orice în această țară a extremelor. Admiră opulența din Acapulco, orașul milionarilor și al vedetelor hollywoodiene. Delectează-te cu atmosfera stranie, care dă fiori căutătorilor de senzații tari din Isla de la Munecas. Este o insulă înconjurată de superstiții, locuită de mii de păpuși vechi și deteriorate.

Îți vei aminti multe zile de Peștera Cristalelor Gigantice, din Chihuahua. Aici poți găsi cea mai mare ”sabie” de selenit din întreaga lume sau de Las Coloradas, Lacul Roz, din peninsula Yucatan. Admiră apele sale picturale ori de forfota de vietăți ale Rezervației Rio Lagardos, un adevărat regat al animalelor, ce găzduiește zeci de specii, de la delicații flamingo până la teribilii crocodili.  Poate că vei alege să vizitezi Casa Albastră a excentricei Frida Kahlo. Este cea mai vestită artistă a Americii Latine. Sau poate te vei caza la Hotelul șarpelui Quetzalcoatl, dedicat figurii mistice a Zeului-Șarpe, divinitatea aztecă a vânturilor și a înțelepciunii.

Relaxare pe plajă

Pentru că Mexic îți oferă o infinitate de posibilități de vacanță și simți că mintea ta zboară de la un loc senzațional la altul, este bine să dai o anumită direcție călătoriei tale. Întocmește un plan care să includă câte puțin din tot ceea ce vrei să vezi și să faci și să estimezi cât de bine te încadrezi în timp. Dacă relaxarea este pe primul loc pentru tine, poți alege una dintre faimoasele plaje mexicane. Nu trebuie să-ți faci griji că nu vei avea parte și de o experiență culturală pe măsură.

La urma urmei, Mexicul abundă de situri arheologice precolumbiene, dar și de monumente superbe ce combină barocul spaniol cu arta maură și indigenă. Cancun, perla Yucatanului, una dintre cele mai populare stațiuni din Mexic, îți deschide calea spre Marea Caraibilor. Are ape de un albastru electrizant și plaje fabuloase, cu nisipuri albe și palmieri. Aici poți petrece ore ascultând valurile și fantazând despre sirene și comori din adâncuri. Iar când dispoziția se schimbă și devii un explorator curios, în căutarea misterelor antice, poți porni din Cancun într-un tur fascinant prin Chichen Itza. Magnifica citadelă mayașă cu piramidele, coloanele și inscripțiile ei enigmatice se află la doar 200 de km de Cancun. Astfel, poți împleti cu ușurință relaxarea, aventura și entuziasmul cultural într-o singură călătorie.

Iar, dacă ai nevoie să știi mai multe lucruri pentru a imagina cel mai potrivit itinerariu pentru tine, iată ce poate să-ți ofere un sejur în Mexic. Nu uita că lista nu este închisă și poți adăuga oricând ceva din experiența ta unică.

Peisaje facinante pentru îndrăgostiții de natură

Mexic este o țară imensă, iar diversitatea sa naturală este pe măsură. De la culmile alpine la recifurile de corali, Mexicul își desfășoară provocator bogățiile,  lăsându-și adesea vizitatorii cu respirația tăiată de atâta frumusețe. Îmbrățișat de Pacific la vest și de Marea Caraibilor la est, Mexicul poate fi uneori pasional și sălbatic, alteori bland și desfătător. În preajma unor locuri precum canionul El Salto cu stâncile sale falnice și căderile de apă maiestuoase sau Hievre El Agua cu formațiunile de travertin, cascada pietrificată și lacurile cu ape calde, suspendate deasupra unei văi magnifice, cuvintele sunt de prisos. 

De la spiritele contemplative până la aventurierii înrăiți, aceste peisaje superbe oferă ceva pentru toate gusturile. Te poți bucura de tururi ghidate, admirând splendoarea florei și diversitatea faunei. Poți face drumeții domoale, alpinism, înot sau poți trăi senzații tari zburând cu tiroliana deasupra întinderilor mirifice.

Iar dacă frumusețea peisajului este întregită de o poveste romantică precum cea a vulcanilor Popocatepetl și Iztaccíhuatl, emoțiile pe care le trăiești pot fi și mai intense. Se spune că odinioară acești doi vulcani care creează fundalul pentru Mexico City au fost doi tineri. Lor li s-a negat dragostea în viață, dar care sunt destinați să petreacă eternitatea împreună. Toți călătorii care se încumetă să exploreze culmile vulcanilor vor cunoaște și vor trăi în felul lor povestea  cestei iubirii veșnice, împletită cu priveliștile vrăjite și fuioarele norilor enormi ce înconjoară culmile.

Sătucele spectaculoase te vor uimi

Un sejur în Mexic îți oferă posibilitatea unor tururi epice în care frumusețea peisajelor și fascinația tradițiilor merg mână în mână. Poți porni din Mexico City sau din Puebla, odinioară numit ”orașul îngerilor” către una din micile comunități tradiționale, cum este San Pedro Tlahuac, unde trăiesc încă descendenți ai misterioșilor azteci. Aceștia sunt practicanți ai unor rituri antice și păstrători ai tradițiilor străvechi.

Scăpând de aerul torid, te poți refugia pe pajiștile răcoroase ale munților San Cristobal de las Casas. Continuă să explorezi micile sate din jur, în care rădăcinile tradiționale sunt la fel de puternice ca odinioară. Turul merge către uimitoarele temple mayașe din Palenque până la Chichen Itza, una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. După această călătorie senzațională, s-ar putea să simți nevoia unor momente de relaxare, iar frumoasele plaje din apropiere, precum Playa del Carmen, Playa del Nino sau Xcacelito par anume făcute să te bucuri de astfel de clipe de liniște și odihnă.

Vise cu ochii deschiși pe țărmurile plajelor sălbatice

Și, pentru că tot am amintit de plaje, să nu uităm că Mexic este, în primul rând, o țară a mărilor, în care sufletele oamenilor au împrumutat ceva din libertatea sălbatică a valurilor. Oricine călătorește în Mexic se va opri măcar în trecere pe una dintre plajele sale fabuloase. Nu de puține ori, turiștii aleg să petreacă un sejur întreg în resorturile de pe litoral. Legendele indigene amintesc că mările din jurul Mexicului forfotesc de creaturi fantastice,  jumătate șerpi, jumătate pești și de zeițe ale apelor, care îi cheamă la ele pe pământeni. Poate că astfel de povești sunt o metaforă a farmecului pe care aceste țărmuri cu ape fosforescente îl insuflă asupra celor care aleg un sejur în Mexic.

Ape cristaline

O incursiune în Peninsula Yucatan poate fi o experiență greu de egalat, care se amprentează pentru totdeauna în memoria sufletului. Pe parcursul kilometrilor de plaje sălbatice, este imposibil să nu-ți găsești locul de vis, cu valuri turcoaz, recifuri multicolore de corali și, dacă ai noroc, cu jocul magic al delfinilor ce arcuiesc deasupra undelor.

Pornind din Cancun vei explora apele cristaline ale Mării Caraibilor, la bordul unei ambarcațiuni  confortabile. Te vei bucura de un delicios prânz autentic mexican și de aroma răcoroasă a unei cupe de Margarita. Zilele următoare le poți petrece abandonându-te într-o stare de completă relaxare pe plajele cu nisip fin sau antrenându-te în sporturi marine îndrăznețe. Vei face surfing pe valurile navalnice și la snorkeling de-a lungul recifurilor de corali. Vei admira arborescențele unduitoare, căluții de mare și simpaticele țestoase. 

Te poți opri pe plajele cu nume ispititoare, precum Playa Paraiso din Tulum, un adevărat paradis înconjurat de păduri neatinse. Iar Playa Delfines sau Playa El Cielo, cu peisajele lor idilice și izolate, unde vor bucura de liniște și odihnă deplină. Între zilele de plajă, poți strecura o călătorie la Merida, fascinanta capitală a peninsulei. Sau poți face un tur al siturilor mayașe de la Chichen Itza, cu tainele lor ce înflăcărează mințile și trezesc spiritul de aventură .

Un sejur în Mexic este o întâlnire cu cele mai misterioase civilizații

Dacă ajungi în Yucatan, nu poți rata Merida, cu surprinzătoarea ei arhitectură colonială, cunoscută pentru frumusețea și tradițiile sale. Merida este un punct de plecare spre Chichen Itza,  locul sacru, unde vei descoperi vestigiile mayașe. Vei putea petrece întreaga zi în interiorul sitului arheologic, pentru a te pătrunde de atmosfera acestei civilizații enigmatice.

Mayașii, olmecii, aztecii, aceste nume tainice vorbesc despre străvechile civilizații precolumbiene, ale căror mituri, credințe și intuiții ne iau încă prin surprindere.  Au lăsat în urmă o sumedenie de povești pline de mister, practici stranii, unele sângeroase, uluitoare tehnici de construcție și cunoștințe astronomice vaste. Pretutindeni în Mexic regăsești urmele lor, de la ruinele arheologice până la fascinantele piramide și inscripțiile încă departe de a fi complet descifrate.

Fenomene magice

Dacă călătorești în Mexic la echinocțiul de primăvară sau de toamnă, poți fi martorul unui fenomen magic în preajma piramidei Kukulkan sau El Castillo din Chichen Itza. De-a lungul celor 365 de trepte ale piramidei, razele de soare coboară asemeni unui imens șarpe. Acest efect de lumină îndreptățea credințele despre miticul șarpe cu pene, pe care mayașii îl numeau Kukuklan iar aztecii Quetzacoatl, zeul vânturilor sau ”steaua dimineții”. Acesta descinde pe Pământ, își binecuvântează adepții, apoi se retrage în lumea subpământeană, Xibalba. Piramida este celebră și pentru legătura sa cu calendarul mayaș, având un număr de 365 de trepte, echivalentul zilelor din anul solar mayaș.

Deși este cel mai renumit, Chichen Itza nu este singurul loc în care te poți întâlni cu civilizațiile antice ale Americii Centrale. Dacă ești îndrăgostit de istorie și peisaje arheologice, un sejur în Mexic poate include o vizită în Teotihuacan. ”Locul în care omul devine zeu” este un vechi oraș aztec din secolul IV Hr., la 45 de kilometri de Ciudad de Mexic. Aici poți explora Piramida Soarelui, una dintre cele mai mari construcții din Mezoamerica, un loc de cult al aztecilor, odinioară pictat în culori strălucitoare și cu numeroase simboluri, precum capetele și labele de jaguar, stelele și șerpii cu pene.

Răsfăț, tradiție și artă culinară în marile orașe mexicane

Sărbătorile Mexicului sunt la fel de diverse și colorate ca toată această țară fascinantă. Un sejur în Mexic poate fi și un itinerariu de cultură, muzică tradițională, artă clasică sau modernă și, nu în ultimul rând, delicii culinare. 

Diversitatea festivalurilor mexicane adună laolaltă celebrările religioase, precum:

  • Fiesta de la Candelaria, o sărbătoare a Sfintei Fecioare,
  • evenimentele culturale ca Festival Del Mexico
  • El Cervantino, ce aduce în atenția vizitatorilor frumusețea creațiilor de sorginte spaniolă,
  • Carnavalul de la Veracruz
  • Dia de los Moertos, inedita Sărbătoare a Morților din Oaxaca.

În cadrul fiestelor, dansurile spectaculoase și melodiile pasionale ale faimoșilor Mariachi sau ale sentimentalilor Norteno te vor face să trăiești emoții intense pe care arareori ai ocazia să le experimentezi în altă parte. Desfășurând un fir istoric de artă și cultură, poți porni de la fascinantele monumente antice din Teotihuacan și Tlatelolco. Apoi poți explora Basilica Fecioarei din Guadalupe și complexul religios de la Tepeyac, cu aerul sacru al templelor și mânăstirilor. Poți ajunge la Xochimilco, cu grădinile sale plutitoare. Poți încheia cu boemul cartier Coyoacan ce găzduiește Muzeul Frida Kahlo.

În sfârșit, un sejur în Mexic poate fi ocazia perfectă și delicioasă a unui tur gastronomic, ce poate include o varietate de gusturi, de la cele robuste, tradiționale, la cele mai rafinate și sofisticate feluri ale bucătăriei mexicane. În topul mâncărurilor cu nume sonore poți găsi:

  • Chilaquiles, tortillas de porumb ușor prăjite tăiate în sferturi și acoperite cu salsa verde sau roșie, cu omletă, bucățele de carne, precum și brânză și smântână,
  • Pozole, o supă prehispanică, bogată în ierburi și condimente, presărată cu salată verde, ridichi, ceapă, lime și chilli, tacos,
  • tortillas, tostadas aurii și crocante, enchiladas picante și numeroase sosuri aromate cum este cel de guacamole.

Alte lucruri senzaționale într-un sejur în Mexic

Fluturii Monarh din rezervația biosferei din Michoacan

Din noiembrie până în martie, milioane de fluturi splendizi fac să tremure valuri oranj și dantelate deasupra pădurilor de pin din centrul Mexicului. Aceștia migrează anual dinspre America de Nord către aceste locuri calde și primitoare. Într-un sejur în Mexic poți descoperi frumusețea acestor creaturi fantastice, despre care folclorul spune că  sunt sufletele celor plecați. Mexicanii îi venerează în impresionanta Sărbătoare a Morților din Oaxaca.

Cenotele spectaculoase

Deși sunt parte a peisajelor superbe pe care le-am descris mai sus, cenotele merită o mențiune aparte. Experiența pe care o trăiești printre apele lor cristaline, în mijlocul vegetației luxuriante, este unică și poate fi găsită doar în Mexic. Pentru mayași cenotele erau locuri sacre, folosite atât ca surse de apă, cât și pentru ceremoniile lor spirituale. Foarte multe cenote sunt în peninsula Yucatan, iar dacă vrei să faci un tur care să includă câteva dintre aceste spații miraculoase, poți alege cenotele din Tulum, de lângă Playa del Carmen sau din alte stațiuni din Riviera Maya.

Cenotele sunt bazine de apă care se formează atunci când roca de calcar poroasă se prăbușește. Adesea fac parte din marile sisteme fluviale subterane, iar multe sunt conectate la mare. Cele mai tinere cenote seamănă cu niște peșteri întunecate și misterioase, altele nu mai au tavane și primesc printre acoperișurile de vegetație luxuriantă lumina soarelui ce face să strălucească apele lor limpezi și reci. Cenote Suytun, Gran Cenote, Cenote Azul sau Cenote Ik Kil sunt printre cele mai faimoase și încântătoare astfel de locuri din Mexic.

Fermecătoarele orașe coloniale

Despre orașele coloniale din Mexic se spune că au fost construite din argint și durere. Dincolo de istoria lor zbuciumată, orașe precum San Miguel de Allende, Oaxaca, Merida, Guanajuato, Puebla sau San Cristobal de las Casas te pot lăsa mut de uimire cu arhitectura lor colorată. Vei admira conacele opulente, fântânile, catedralele, teatrele, statuile și monumentele impresionante. Timp de peste trei secole cuceritorii spanioli au trăit în splendoare în aceste orașe, unele dintre cele mai frumoase din Mexic, motiv pentru care au fost numite ”pueblos magicos” (orașele magice).

VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă vacanțele de poveste în Mexic, de la 1938 Euro, 2 adulți, 7 nopți, cu avion și mic dejun incluse >>> AICI.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)