10 motive fascinante pentru un sejur în Ras al Khaimah 

Cum începe un sejur în Ras al Khaimah? Începe acum câteva sute de ani, cu o corabie pierdută în noapte, printre valurile zbuciumate ale Oceanului Indian. Îți poți imagina că ești un negustor bogat, cu lăzile doldora de giuvaieruri, țesături scumpe și mirodenii. Sau un aventurier care își caută norocul în ținuturi îndepărtate, unde se aude în înserare chemarea nostalgică a muezinilor și câte o privire de catifea te mângâie din spatele vălurilor întunecate. Ori poate că ești un explorator care caută taine și rescrie hărțile lumii… Dar, în noaptea aceasta vânturile urlă, valurile acoperă puntea, iar marinarii se luptă cu ultimele forțe să țină corabia pe linia de plutire. Simți frigul până la piele, mirosul de sare îți inundă nările și frica ți s-a cuibărit în suflet. Totul pare pierdut și nu mai ai nici o speranță că te vei mai întoarce acasă. Când, deodată, se aude un strigăt de bucurie din piepturile mateloților. Îndrăznești să privești prin întuneric: în depărtare, se vede o lumină pâlpăitoare și știi că acolo este salvarea…

Cam așa sună una dintre legendele romantice despre Ras al Khaimah, ținutul miraculos din nordul Emiratelor Arabe, scăldat de apele călduțe ale Golfului Persic. Se spune că numele acestui emirat înseamnă și ”vârful cortului”, amintind de un șeic misterios, care ținea un felinar aprins deasupra cortului său, astfel încât marinarii să poată găsi drumul spre casă. Interpretări mai noi ne dezvăluie că ”Ras” înseamnă promontoriu, iar ”Khaimah” ar putea fi cort, dar și ”colibă cu acoperișul din frunze de palmier”, căsuțe ce se găseau odinioară în apropierea țărmului de mare.

Dacă ar fi să continuăm legenda, negustorul, aventurierul sau exploratorul s-ar trezi a doua zi într-un oraș-port medieval, plin de viață și de comori. Julfar, tărâmul culegătorilor de perle, leagăn al comerțului oriental, vechi de la începuturile credinței musulmane, orașul cu grădini de palmieri și fortărețe este cel în care începe povestea  fermecătorului Ras al Khaimah.

Timpul se derulează cu repeziciune și iată-ne azi, călători în emiratul zilelor noastre, un loc nemaivăzut, surprinzător prin numeroasele sale chipuri. Pe de o parte este un spațiu cu o istorie milenară, cu o cultură vastă și tradiții fascinante. Pe de alta auzi pretutindeni glasul naturii, de la coasta cu străluciri de aur vechi și peruzele la adâncurile pădurilor de mangrove, de la vuietul deșertului la înălțimile maiestuoase ale munților Jebel Jais, de unde poți, literalmente, să zbori pe deasupra lumii. În sfârșit, un sejur în Ras al Khaimah este un prilej de a descoperi toate darurile modernității: cele mai luxoase resorturi, încăperi albe, strălucitor de curate, cu ferestre largi ce se deschid către peisaje fabuloase, tot confortul pe care și-l poate imagina mintea umană și, în plus, căldura cu care ești întâmpinat, toate acestea te fac să te simți mai degrabă ca un rege, decât ca un simplu turist.  

Visezi deja la acest magic sejur în Ras al Khaimah? Atunci să continuăm povestea, să descoperi celelalte motive pentru care îți vei dori să lași deoparte orice alt plan și să îți rezervi cât mai repede un zbor către fascinantul emirat.  

1. Frumusețea unor peisaje care îți taie respirația

Acesta singur și este un motiv suficient pentru a alege un sejur în Ras al Khaimah. Poate vei spune: și în alte părți sunt peisaje frumoase. Dar în Ras al Khaimah nu este numai frumusețe, ci și senzația că ai ajuns la originea lumii, pe un tărâm dăruit primilor oameni, spre delectare și descoperire. Nu este exagerare când spunem că Ras al Khaimah este o poartă spre Jannah, Grădina desfătărilor din mistica islamică. Lungi întinderi de coastă sălbatică, plaje ireal de albe, ape mai albastre decât cerul, câmpii luxuriante și desișuri de mangrove, toate par desprinse dintr-un peisaj celest. Urcând pe culmile munților Hajar, pe semețul Jebel Jais, poți contempla întinderi spectaculoase,  vechi de milioane de ani. 

De-a lungul fertilului Wadi Shawka, trezit la viață de apele ploilor, vei rămâne mut de uimire în fața uluitoarei frumuseți naturale care deține secrete de acum șapte milenii.

Sau, oprit pentru o clipă în mijlocul deșertului, legănat de pasul molcom al unei cămile, te poți simți asemeni unuia dintre primii beduini, privind în extaz soarele care apune.

Deșerturi nisipoase, fâșii de coastă, saline, mangrove și munți, toate acestea fac din Ras al Khaimah un loc fascinant pentru iubitorii de natură. În afară de încântarea estetică, vei fi mânat de o curiozitate de copil să explorezi desișurile mangrovelor iubitoare de sare, unde poți întâlni pisici sălbatice sau stoluri de flamingo roz ori pâlcurile de plante spinoase de deșert, pe lângă care poți întrezări șopârle colorate sau vreun mic gerbil rătăcit.

Pe lângă aventură și odihnă, un sejur în Ras al Khaimah îți oferă un prilej unic, de a redeveni simplu, autentic, în perfect echilibru cu locurile mirifice pe care le descoperi.

2. O incredibilă diversitate de mișcare

În funcție de cum alegi să călătorești, un sejur în Ras al Khaimah se desfășoară înaintea ta ca un uimitor caleidoscop. Te poți plimba printre grădinile foșnitoare de palmieri din wadis-urile fertile ce înconjoară fortul Dhayah. Poți face drumeții uimitoare, unele blânde cum sunt excursiile pitorești în Wadi Monay, altele îndrăznețe, precum explorarea Scării către Cer din Wadi Ghalila, unul dintre cele mai dificile trasee din Ras al Khaimah.

Poți aluneca în caiac de-a lungul malurilor pașnice ale insulei Al Marjan sau te poți afunda în desișurile de mangrove, pentru a privi spectacolul păsărilor exotice. Poți trăi fiorii deșertului coborând în goană dunele cu un ATV, străbătând kilometri de nisipuri cu Jeep-ul sau călare pe un cal mândru sau pe o tradițională cămilă. De la coasta de apus, mângâiată de apele turcuoaz ale Golfului Arabic până la Ru’us Al Jibal,  spectaculosul lanț montan răsăritean din peninsula Musandam, un sejur în Ras al Khaimah poate fi o aventură demnă de cei mai temerari exploratori.

3. 50 de plaje fabuloase

Dincolo de peisajul său deșertic și de înălțimile stâncoase, Ras al Khaimah este, fără îndoială, un ținut al mărilor, care te ispitește pretutindeni , de la plajele cu nisipuri de mătase până la mirajul adâncurilor cu perle și recifuri de corali. 

Povestea oamenilor din Ras Al Khaimah este împletită cu povestea mării. De la pescuit la perle, navigație și comerț, resursele de coastă au fost – și sunt încă – coloana vertebrală a vieții și culturii locale. De fapt, familia suverană din Ras Al Khaimah, familia Al Qasimi, era cunoscută la început de secol 18 pentru flota sa, având curajul să se opună chiar și puternicei  ofensive britanice.

Astăzi, țărmurile Golfului Persic nu mai sunt lăcașul șeicilor luptători, piraților vestiți și vajnicilor căutători de comori.  Coasta întinsă de-a lungul a zeci de kilometri este un incredibil loc de explorare, odihnă și contemplare pentru toți cei care aleg un sejur în Ras al Khaimah. Și cine spune că nu sunt și acum destui îndrăzneți? Oare câți temerari nu se scufundă în adâncul Golfului Persic sperând să întrezărească stăluciri de perle printre scoicile de pe fundul apei? Și câți nu se simt asemeni navigatorilor din vechime, în vreme ce se înalță pe valuri și înfruntă vântul într-o canoe subțire sau pe o barcă ultrarapidă, despicând apele înspumate?

În Ras al Khaimah sunt cel puțin 50 de plaje, străjuite de hoteluri elegante, vile cochete,  căsuțe albe de vacanță și chiar tabere de corturi, precum Long Beach Campground, o ofertă strălucitoare de găzduire în mijlocul unor peisaje mirifice.

Artiștii se pot extazia în fața exploziei de culoare, pentru că marea în Ras al Khaimah pare să fie o sărbătoare a luminilor albastre, de la azuriul gingaș la safirul profund, verdele albăstrui, turcuoazul transparent, indigo sau ultramarin.

Romanticii se pot plimba în apus, privind cerul înflăcărat și bucurându-se de briza răcoroasă. Iar aventuroșii găsesc în fiecare clipă ceva de făcut: înot, excursii nautice, windsurfing, plimbări cu barca banană, wakeboarding, schi nautic, parasailing, scuba diving și multe alte distracții încântă ochiul și inima celor mari și celor mici deopotrivă.

Printre cele mai populare plaje, Jazirat al Hamra te îmbie cu țărmurile liniștite, apele călduțe și azurii și scoicile uimitoare. Mai mult decât atât, în apropierea acestei plaje se află Al Hamra Village, un sat de vacanță, amestec unic de tradițional și modern, cu vile spațioase, apartamente de lux, terenuri de sport, și aproape doi kilometri de plajă curată, mângăiată blând de cele mai limpezi valuri.

Flamingo Beach, Sidroh Beach, Al Jeer Beach, Titanic Beach sau plajele private, Cove Rotana Ras al Khaimah, Amasi Beach, Rixos Bab al Bahr sunt doar câteva nume faimoase ale plajelor din Ras al Khaimah unde te poți abandona complet pe un șezlong, cu ochii închiși, ascultând vuietul valurilor și foșnetul nisipului și simțind în nări rafinate miresme orientale.    

4. Un zbor uluitor deasupra lumii

Printre cele mai cunoscute istorii din O mie și una de nopți este cea a prințului Husain, fiul cel mare al sultanului din Indii, care călătorește la Bisnagar și cumpără vestitul covor magic.

„Oricine stă pe acest covor și dorește să ajungă într-un alt loc, greu de atins, va fi purtat de vânt acolo, cât ai clipi din ochi…”, cam așa se spune în poveste.

În Ras al Khaimah, covorul fermecat s-a transformat în cea mai lungă tiroliană din lume, cu care amatorii de senzații tari pot zbura mai repede ca vântul deasupra platformelor stâncoase și drumurilor șerpuite.  Aproape 3 kilometri de plonjare în gol fac din Jebel Jais Flight o aventură unică, pe care o pot experimenta îndrăzneții ce vor să se simtă- fie și pentru câteva minute- adevărați stăpâni ai lumii.

5. Și o incursiune fascinantă în enigmaticul ”oraș-fantomă”

Pe străzile din Al Jazeera Al Hamra timpul pare să fi încremenit, la fel ca în pădurea adormită, unde somnul i-a surprins pe toți locuitorii în timp ce se ocupau de însărcinările cotidiene. Dacă facem din nou un exercițiu de imaginație, ne-am putea trezi dintr-o dată în urmă cu 200 de ani, în forfota unui oraș tradițional, cu case mai mici sau mai mari, cu grinzi de mangrove, arcade ornamentale, pereți din blocuri de coral și rocă fosilizată, acoperișuri din trunchiuri de palmier, cu moschee ș turnuri de veghe și chiar cu o reședință asemeni unui palat, a unui comerciant bogat, cu patru soții.  Al Jazeera Al Hamra este orașul culegătorilor de perle, faimos odinioară pentru comorile sale. Locuită cândva de un trib puternic,  aceasta mică insulă ascunsă în interiorul unei lagune avea o flotă de 25 de bărci ce băteau coasta în lung și în lat în căutarea delicatelor mărgăritare.

Astăzi, Al Jazeera al Hamra face parte din patrimoniul UNESCO, simbol al unei tradiții străvechi, care, deși lăsată în uitare, continuă să îi fascineze pe arheologi. Indiferent că ești îndrăgostit de locuri romantice sau de povești cu fantome, o excursie în Al Jazeera al Hamra este printre cele mai provocatoare experiențe pe care le poți trăi într-un sejur în Ras al Khaimah.

6. O călătorie în istorie: cele 239 de trepte ale fortului Dhayah

A urca cele 239 de trepte pe dealul unde se află ruinele fortului Dhayah este o adevărată ascensiune în istorie, de la epoca Bronzului către zorii modernității.  Mărginit de culmi muntoase la răsărit și de oazele cu palmieri în vest, drumul către fortul Dhayah este un prilej de contemplare a unor peisaje spectaculoase, dar și o reamintire a straturilor istorice peste care se înalță Emiratul Ras al Khaimah.  ”A meritat din plin urcușul!”, aceasta este cea mai simplă apreciere a unor turiști care au ajuns la fortul Dhayah, în vreme ce alții povestesc despre cum au simțit o adevărată conectare cu trecutul, gândindu-se la luptele purtate în urmă cu două secole de apărătorii fortului împotriva invadatorilor britanici.

Se spune că în fortul Dhayah au stat închiși vreme de trei zile combatanții, alături de femei, bătrâni și copii, în plin soare, fără hrană și fără apă. În cele din urmă, au hotărât să se predea și astfel a început epoca dominației britanice. Tumultul acelor zile a dispărut de mult și chiar din zidurile vechiului fort au rămas doar câteva vestigii. Dar ceva atemporal se păstrează în jur, în grădinile de palmieri , în satele tradiționale de piatră, în rămășițele străvechilor fortificații din epoca Bronzului și a Fierului și în cimitirul preistoric de la poalele munților.  Pentru a simți acest aer din alte vremuri, merită să-ți rezervi o zi din sejurul în Ras al Khaimah ca să urci la fortul Dhayah.

7. Regăsire în inima deșertului

Într-un sejur în Ras al Khaimah ești asemeni unui copil ce deschide o ladă de comori: strălucirea de la suprafață îți ia ochii și abia mai târziu îți amintești să cauți ”duhul” ce se ascunde într-o lampă mică, uitată pe fundul lăzii. Plajele albe, valurile netede ca perlele, nisipul care îți mângâie tălpile și briza care îți dezmiardă obrajii,  jocurile, aventura și răsfățul te-ar putea face să uiți că spiritul Emiratului se ascunde într-o zonă mai puțin primitoare, dar cu adevărat fascinantă: deșertul. După strigătele și încântarea de pe coastă, deșertul este tăcere și uimire, o adevărată contemplare a sufletului.

În Ras Al Khaimah întinderile nesfârșite de teracotă sunt, pur și simplu spectaculoase. De la peisaje lunare stranii, hipnotizante până la dunele neliniștite, care își schimbă mereu locul, o călătorie în deșert te aduce mai aproape de sinele tău, de partea cea mai autentică din tine.  În anul 3000 î.Hr., beduinii trăiau în deșert și celebrau stilul de viață nomad: astăzi, ei practică încă ritualurile vechi de veacuri. Timp de sute de ani, familiile de beduini s-au mutat dintr-o regiune a deșertului în alta, în căutarea unui climat mai rece, a apei și a pământurilor fertile pentru turmele lor. Viața lor nu este ușoară, dar ceva îi ține încă acolo, iar o singură zi petrecută într-o tabără în deșert te poate face să simți de unde vine magia acestor locuri. În Bedouin Oasis, corturile te așteaptă, cu mai mult confort decât în așezările beduine, dar fără sa-ți îngrădească vederea cerului înstelat deasupra dunelor încremenite. Pe măsură ce soarele apune, te poți bucura de momente de împărtășire în jurul unui foc de tabără, cu merinde tradiționale, cântece, dansuri și povești, ca în 1001 de nopți. Iar dacă îți dorești o experiență spirituală,  poți medita în zori lăsându-te absorbit de imaginea cerului infinit și dunelor roșiatice, strălucind în soarele dimineții.

8. O excursie la Palatul Reginei din Saba

Pe o creastă deasupra străvechii așezări Shimal, un sat înconjurat de câmpii pietroase și păduri de salcâm, se află ruinele unei construcții enigmatice, despre care mulți cred că ar fi palatul misterioasei Regine din Saba. În realitate, aici vei găsi vestigii ale singurului palat islamic cunoscut în Emiratele Arabe Unite, care datează din perioada Julfar (secolele XIII-XVI d.Hr.). Cel mai probabil a fost reședința domnitorului din Julfar, cândva cel mai faimos și mai prosper oraș comercial din întreg Golful inferior.

Termenul „Palatul Reginei din Saba” se referă la celebra regină menționată în Coran și despre care se spune că a condus Regatul Marib din Yemen în jurul anului 1000 î.Hr. Dar nu este decât o legendă, pentru că regina biblică nu a trecut niciodată pe aici.

Palatul medieval din Shimal cu impresionanta sa cisternă cu acoperiș a servit drept complex defensiv, iar azi este un loc care păstrează aerul de legendă și oferă un punct de belvedere către priveliștea magnifică asupra extinsei oaze de palmieri din Shimal.

9. Răsfățul tuturor simțurilor

Când vine vorba de a-și răsfăța oaspeții, emiratul din nordul Golful Persic nu se lasă mai prejos fastuosul Dubai și, cu vremea, a devenit ținta favorită a celor care vor să scape de aglomerație și tumult. În hotelurile de pe coastă totul pare gândit să lase o amprentă de neșters în mintea și inima călătorilor, ca să nu mai vorbim de simțurile lor. Piscinele, centrele spa, restaurantele, oferă un adevărat regal de senzații, de la masajele delicate la miresmele orientale, la muzica rafinată și la gusturile de neuitat.  Resortul Waldorf Astoria, de exemplu, unul dintre cele mai cunoscute din Ras al Khaimah, ar putea fi, foarte bine, palatul unui emir sau al unui șeic din vechime,  ba chiar, grație modernității, este înzestrat cu mai mult confort.  Camerele elegante, cu scaune tapițate și vedere la mare, meniurile fine și cosmopolite, sofisticatele tratamente welness și multe alte detalii gândite cu atenție pot transforma orice vacanță într-o experiență de vis. 

Alte resorturi, precum Cove Rotana, dar și multe vile și apartamente, păstrează ceva din farmecul tradițional și unicitatea culturii arabe, oferind camere în care decorul oriental se îmbină armonios cu luxul modern, precum și o varietate de gustări și feluri de mâncare din bucătăria locală și internațională.  Iar dacă vrei un sejur în Ras al Khaimah în care să te bucuri de distracții mondene, cele 8 Mall-uri  printre care RAK Mall, Manar sau Al Hamra Mall, sunt adevărate mini-orașe pe care le poți explora, cu inepuizabile oportunități de shopping, restaurante fantastice,  magazine imense, cafenele exotice și o mulțime de activități de divertisment pentru adulți și copii.

10.  Tradiții surprinzătoare cum numai în Orient poți găsi

În Ras al Khaimah există o zonă cu dune roșii de nisip unde sunt celebrate, în fiecare an istoria, cultura și tradițiile Emiratului. Festivalul Awafi este o ocazie pentru cei îndrăzneți să-și demonstreze talentul escaladând dealurile nisipoase cu Jeepuri, cu biciclete sau cu ATV-uri. Aceste curse care amintesc de fabuloasele întreceri din Dune, romanul favorit al cititorilor SF, dau numai o parte – cea mai palpitantă- din farmecul festivalului.  Dar căutătorul de tradiții nu va fi atras doar de aceste demonstrații de curaj, ci își va lua timp să exploreze creațiile artistice din expozițiile de artizanat, să urmărească spectacolele de teatru și dans, să se documenteze legat de obiceiurile triburilor beduine sau să se delecteze cu aromele de manakish cu zaatar sau cu delicioasele prăjituri cu miere și smântână.

Pe tot parcursul anului, în Ras al Khaimah se desfășoară festivaluri ce sărbătoresc cultura beduină și istoria emiratului.  Entuziaștii pot experimenta Al Wahabiyya, un dans tradițional specific din Ras Al Khaimah, mișcările senzuale ale dansatoarelor de belly dance, uimitoarele tanoura,  ce amintesc de dervișii rotitori, Taghrouda, o formă rafinată de poezie beduină însoțită de cântări extatice. Nu în ultimul rând, Ras al Khaimah este un ținut al artizanilor, vestit pentru ceramica, broderiile și țesăturile sale, ce pot fi descoperite în expozițiile din timpul festivalurilor, dar și în vestitele Souqs, piețele tumultoase din centrul oricărei comunități din Orientul Mijlociu.

VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă cele mai frumoase sejururi în Ras al Khaimah >>> oferta AICI

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)