Vacanță în Iordania: destinațiile care îți vor tăia respirația

Vacanță în Iordania


Vechile credințe arabe vorbesc despre ”Al dahr”, timpul infinit, din care se nasc și în care se întorc toate lucrurile, care stăpânește destinele oamenilor și care transformă chiar și strălucitoarele imperii în fire de praf.  Atunci când pășești în anumite locuri într-o vacanță în Iordania, ai sentimentul că intri în contact cu eternitatea sau că pătrunzi într-un regat aflat în afara timpului.

Este de ajuns să admiri grandioasele colonade de la Petra, razele de soare  traversând canionul Siq, imensitatea deșertului în Wadi Rum sau straniile cristale de sare ale Mării Moarte pentru a trăi din plin acest sentiment. Iordania nu este o țară prea întinsă, dar este înconjurată de o istorie milenară și tainică, care adaugă o aură magnifică acestui mic stat levantin. Punct de intersecție al marilor credințe,  rădăcinile sale încep în timpuri biblice, chiar dacă Regatul Hașemit al Iordaniei a fost fondat abia după Primul Război Mondial. Pentru vechii evrei, Iordanul, râul care dă numele țării, era un loc al miracolelor, dincolo de care se întindea Pământul Făgăduinței, pe care au pășit triburile semite după eliberarea din sclavia egipteană.

Apele Iordanului


Pentru creștini, apele Iordanului au o importanță sacră: aici a fost botezat Isus și si-a început misiunea divină. Cuceritorii lumii au traversat tărâmurile unde se află azi Iordania: asirienii, babilonienii, perșii, grecii și romanii au trecut cândva pe aici. Cine călătorește în Iodania, va găsi pretutindeni urmele legiunilor romane, ale războinicilor musulmani sau cavalerilor cruciați, dar și ale triburilor deșertului, nestatornicii și fascinanții beduini. Această țară, săracă în resurse, dar cu o cultură extraordinară, este astăzi unul dintre punctele de reper pentru orice îndrăgostit de Levant. La urma urmei, aici se găsește una dintre cele șapte minuni ale lumii, Petra, ”orașul din stâncă”, iar alte situri culturale sau naturale ale Iordaniei fac, de asemenea, parte din patrimoniul UNESCO. 

O legendă arabă spune că peste pământ se ridică șapte ceruri, șapte teritorii sacre care duc către Jannah, grădinile cerești atemporale. Poate că locurile despre care vom povesti mai departe sunt porțile acestor tărâmuri mistice, dat fiind că frumusețea lor îi uluiește pe oameni și amintește de călătoriile în alte lumi…

Petra, orașul din stâncă


În sudul Iordaniei, înconjurat de vânturi, ascuns de munți și coborând spre Marea Moartă, se află Petra, una dintre minunile Pământului, un tărâm parcă desprins din viziunile misticilor arabi. Numit și ”orașul trandafiriu”, spectaculosul lăcaș din gresie a fost construit în secolul al III-lea î.Hr. de către nabateeni, care au sculptat palate, temple, morminte, depozite și grajduri în stânca ce s-a lăsat supusă și modelată de mâinile lor dibace.

Oricine călătorește într-o vacanță în Iordania, va fi atras către Petra, fie de faima turistică a orașului, fie de legendele și misterele sale. Odată ajuns acolo, orice vizitator pierde noțiunea timpului, pentru că Petra este un oraș ce trebuie descoperit cu răbdare, de-a lungul mai multor zile.

Se spune că Petra este locul în care Moise a făcut apa să țâșnească din stâncă, dar și lăcașul în care faraonul, ce îi urmărea pe evrei, și-ar fi ascuns comoara, într-o uriașă tainiță, de peste 40 de metri, ce poartă numele de Al Khazneh sau Trezoreria.

Trezoreria din Petra

După ce pătrunzi în orașul antic prin spectaculosul canion Siq, privirea se oprește vrăjită la imensul edificiu și urna sa misterioasă, unde mulți aventurieri au sperat că pot găsi comoara faraonului.

De la Trezorerie, Petra se desfășoară și se ascunde, în același timp, răpind mintea și inima cu altarele sale, cu fațadele somptuase, cu mormintele regale și imensul teatru de 7000 de locuri, devorat încetul cu încetul de foamea Timpului.

Scări care se întretaie, stânci maiestuoase, înclinându-se una spre alta, portaluri dantelate, lei înaripați, ruine cruciate, toate acestea și multe altele fac din Petra un loc demn de legendele cu djinni și fecioare mistice și lămpi fermecate.

Mănăstirea din Petra

Iar atunci când pășești pe cărarea șerpuită care duce către Mănăstire, unul dintre cele mai fascinante locuri din Petra, sentimentul că te afli într-un basm devine din ce în ce mai copleșitor Numele său arab, Al Deir, este binecunoscut pelerinilor care vor să se reconecteze cu religiozitatea altor vremuri. Dar nu doar credincioșii ci orice călător prin amețitoarea Petra va simți venerație în fața străvechiului monument, care pare înconjurat de flăcări la apusul soarelui. La Mănăstire se poate ajunge urcând o potecă de aproape 800 de trepte, trecând pe lângă Mormântul Leului și grote săpate în stâncă, iar de sus se pot vedea magnificele formațiuni  stâncoase din Petra, văile din Wadi Araba și muntele sfânt, Jebel Haroun, locul unde se spune că este înmormântat profetul Aaron, fratele lui Moise.

Și, când în sfârșit cauți un loc în care să te odihnești și să încerci și alte plăceri decât cele ale privirii, două restaurante se întrec în feluri delicioase, demne de gusturile regilor: traiționalul Nabataean Tent și luxosul Basin oferă o gamă bogată de mâncăruri calde, salate și deserturi. Iar pentru turiștii mai puțin pretențioși, o serie de tarabe pot potoli foamea și setea, cu ceaiuri aromate și mici gustări.

Wadi Rum, ținutul beduinilor


Dacă Petra este o mărturie a ingeniozității umane și o adevărată bijuterie arhitecturală în mijlocul deșerturilor, Wadi Rum este un ținut care nu pare să aparțină lumii oamenilor. Peisajele sale te duc cu gândul la întinderile selenare sau la tăcutele canioane de pe Marte, iar numele de ”Valea Lunii” (Wādī al-Qamar) pecetluiește această senzație.

Wadi Rum este o întinsă arie protejată, cu creste spectaculoase și văi de gresie, cu arcade naturale și chei înguste, cu stânci falnice și adâncuri cavernoase. Aici se găsesc Jabal Umm ad Dami și Jabal Ram, cei mai înalți munți din Iordania,  de pe vărfurile cărora în zilele senine poți zări  legendara Mare Roșie. Aerul de poveste este sporit de Canionul Khaz’ali, locul petroglifelor gravate în pereții peșterilor, ce înfățișează oameni și antilope, datând încă din timpurile talmudice.

Lawrence al Arabiei, un film iconic din anii `60 a adus Wadi Rum în atenția turiștilor de pe întregul mapamond. Vestitul arheolog, ofițer și diplomat britanic T. E Lawrence,  implicat în revolta arabă din 1916, a descris în imagini vii peisajele deșertice, numind Wadi Rum “locul care depășește imaginația”. Numele cărții lui Lawrence,  ”Cei șapte stâlpi ai înțelepciunii”, a fost folosit pentru a boteza una dintre cele mai faimoase stânci din Wadi Rum, numită cândva Muntele Ciumei.

Beduinii din tribul Zalabieh

Poate că Wadi Rum s-ar fi închis în sălbăticia sa, dacă nu ar fi fost primitorii oameni ai deșertului, beduinii din tribul Zalabieh, care primesc călătorii aflați în vacanță în Iordania în taberele lor tradiționale și îi ghidează în inima pustiului. Ceva din aerul caravanelor de demult poate fi surprins în mersul lent al cămilelor în amurg, pe lângă dunele roșiatice și corturile îmbrățișate de vânturi și nisip. Cât despre iubitorii de senzații tari, pot experimenta cursele cu cămile, unul dintre sporturile preferate ale beduinilor din Wadi Rum sau cățările pe stâncile de gresie, străbătute de generații de localnici cutezători.

Amman, orașul colinelor


Dacă Roma a intrat în istorie sub numele de ”cetatea celor 7 coline”, capitala Iordaniei merită din plin un astfel de titlu, de vreme ce la începuturile sale se întindea peste șapte dealuri, iar astăzi s-a răsfirat pe peste nouăsprezece coline, numite Jabal, coborând către întinsele wadis.

Acest oraș cu peste patru milioane de oameni este unul dintre cele mai mari din lumea arabă, iar originile sale se pierd în negura timpului. În secolul al III-lea î.Hr., Ptolemeu al II-lea Philadelphus, faraonul Egiptului Ptolemaic, a reconstruit orașul și l-a redenumit „Philadelphia”, făcându-l un centru al culturii elenistice din Levant. Ammanul este un oraș al contrastelor, un amestec unic de vechi și nou, îmbrățișat deopotrivă de asprimea deșertului și de fertila vale a Iordanului.  În partea sa estică, Ammanul găzduiește ruine seculare, temple, monumente și situri istorice, în vreme ce vestul și centrul  învecinează armonios clădirile ultramoderne, hotelurile, restaurantele, galeriile de artă și buticurile cu atelierele mici de artizanat și cafenelele tradiționale.

Cetatea Ammanului

Pentru împătimiții de istorie, într-o vacanță în Iordania pot descoperi povestea acestui oraș milenar care începe cu Cetatea Ammanului, ce străjuiește orașul de pe unul din dealuri, amintind de trei civilizații: Templul roman al lui Hercule, ruinele unei biserici bizantine și Palatul Omeiad sunt martorii tăcuți ai timpurilor apuse. În Cetate se află și Muzeul arheologic al Iordaniei, ale cărui exponate îi fascinează încă pe cei îndrăgostiți de vremurile de demult.

Coborând apoi dinspre Cetate, turiștii pot descoperi un oraș plin de culoare și forfotă, care oferă surprize la fiecare pas. Piețele stradale animate de spectacole live ale muzicienilor locali, arhitectura tradițională, grădinile asemănătoare unor mici oaze ce se deschid către inima aglomerată a orașului, moscheele magnifice ale regilor, precum Moscheea Regelui Abdulah I sau Moscheea Marelui Prinț Hussein, Strada Curcubeului, una dintre cele mai vechi din Amman sau Habiba, unul dintre cele mai faimoase localuri în care se servesc feluri autohtone și tradiționalul desert Knafeh, acestea sunt doar câteva dintre punctele de atracție ce vorbesc despre fascinanta diversitate a Ammanului.

Marea Moartă, apele fără viață care aduc tinerețea veșnică


Înconjurată de o aură de legendă, amplificată de descoperirea manuscriselor eseniene, Marea Moartă este un loc fără de seamăn. Apele sale sunt ostile, mult prea sărate pentru a susține vreo formă de viață. Țărmurile sunt acoperite cu sare brută și noroi negru, ceea ce le face stranii și neprimitoare. Nu poți înota în aceste ape care te împing și te mențin la suprafață.

Sursă miraculoasă de sănătate

Cu toate acestea, Marea Moartă este asociată de milenii cu elixirele tinereții și este considerată o sursă miraculoasă de sănătate. Din cele mai vechi timpuri, aceste ape sărate au fost venerate pentru puterile lor vindecătoare și aducătoare de frumusețe. Se spune că fermecătoarea Cleopatra, regina seducătoare din Egipt, avea pielea catifelată și strălucitoare, datorită apei din Marea Moartă, cu bogăția sa de minerale.

Marea Moartă este cel mai jos punct de pe Pământ și este de zece ori mai sărată decât apele oricărei alte mări din lume. Suprafața acestui lac imens, alimentat de apele Iordanului, se evaporă rapid, din cauza căldurii extreme, astfel că sarea și alte minerale devin tot mai concentrate. Miliarde de tone de sare se găsesc în adâncul și în undele Mării Moarte.

Aceste fapte curioase fac din Marea Moartă un punct de atracție pentru turiștii aflați într-o vacanță în Iordania, fie că sunt dornici de o experiență inedită sau în căutarea unei cure de sănătate.

Legenda biblică spune că Moise a despărțit apele Mării Roșii, pentru ca poporul său să fugă de urgia Faraonului. Apele Mării Moarte nu trebuie să se despartă, pentru că poți pluti, pur și simplu, la suprafața lor. Iar această experiență nu este doar distractivă, ci și foarte utilă pentru persoanele cu boli de piele sau de respirație. Și poți trăi o astfel de experiență înconjurat de un peisaj unic, cu ape turcoaz, munți stâncoși și țărmuri acoperite de cristale unduitoare de sare.

Așa că atunci când vei pleca spre casă dintr-o vacanță în Iordania, poți lua cu tine amintiri neobișnuite dar și un strop din această apă moartă, care, în mod paradoxal, protejează viața.  


VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă vacanțele de poveste în Iordania, de la 985 Euro, 2 adulți, 7 nopți, cu avion și mic dejun incluse >>> AICI.

Citește și:

Circuit în Maroc: 10 zile si 9 nopți de aventuri și experiențe magice

De ce un circuit în Cappadocia este experiența supremă a călătorului însetat de peisaje

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)