3 destinații seducătoare pentru o vacanță în Mexic perfectă

Ocupând sudul unui întreg continent, cu țărmurile scăldate de apele Pacificului și de ademenitoarea Mare a Caraibilor, Mexicul este considerat, pe bună dreptate, leagănul unei civilizații și una dintre cele mai frumoase țări din lume. Mergând înapoi de-a lungul mileniilor, într-o vacanță în Mexic poți descoperi cântecul pierdut al unor culturi străvechi. Asemeni valurilor care se ridică și coboară,  înțelepții mayașii, olmecii, misterioșii azteci, și-au spus povestea pe teritoriul bătrânului Mexic, înălțându-se, stălucind și stingându-se în negura timpului. Dar legendele spectaculoase și cunoașterea tainică a acestor neamuri își au și astăzi ecou în cultura Mexicului, în poezia nostalgică însoțită de sunete de tobe, în simbolistica bogată a monumentelor sau în pictura murală impresionantă, la care se adaugă rafinamentul târziu al cuceritorilor spanioli.

La fel de uluitoare ca și istoria sa, desfășurarea geografică a Mexicului este un prilej de încântare pentru orice călător care alege să descopere această țară. Iar când vorbim de descoperirea Mexicului, toate simțurile vibrează, pentru că este un teritoriu al exploziilor de culori, al melodiilor languroase , care îți fură inima, al unduirilor pline de pasiune și a bogăției de arome care fac din Mexic o țintă de neocolit a turismului culinar.  

Obiective Turistice

De-a lungul a aproape două milioane de kilometri pătrați, Mexicul găzduiește nenumărate frumuseți: 67 de parcuri naționale, plaje nesfârșite și peisaje de o uimitoare diversitate, variind de la deșerturi la vulcani acoperiți cu zăpadă.  În Oaxaca, unul dintre cele 31 de state federale ale Mexicului, sunt mii de kilometri de plaje sălbatice și Hierve el Agua, un set de formațiuni naturale de stâncă și izvoare minerale. În statul sudic Chiapas, Canionul Sumidero uimește cu pereții de stânci de o înălțime amețitoare, cu peșteri și cascade spectaculoase. Mexicul face eforturi mari pentru a-și proteja fauna sălbatică: Rezervația Biosferei Fluture Monarh, la nord-vest de Mexico City, întâmpină milioane de fluturi în fiecare toamnă, în timp ce sanctuarul balenelor din El Vizcaino este un important loc de reproducere pentru balenele cenușii și albastre.

Trecutul țării pare să trăiască împreună cu prezentul în Mexico City, capitala și cel mai important oraș din țară. Piața celor Trei Culturi celebrează trei civilizații: ruinele aztece, biserica colonială din San Diego și câteva clădiri de la sfârșitul secolului XX. Chiar și cei plecați sunt prezenți, cel puțin o dată pe an, de Ziua Morților, când rudele aduc daruri celor dispăruți  și petrec noaptea în compania lor, amintindu-și vremurile bune.

Dar nici prezentul nu se lasă mai prejos: Mexicul este o țară în care poți trăi cu intensitate clipa, fie că te bucuri de un dans pe plajă, de o tequila în apus sau de experiența enigmatică a unei piramide mayașe. Iar, dacă ești un om al mărilor,  o vacanță în Mexic poate fi aventura supremă, fie că ești un explorator îndrăzneț, un scufundător în abisuri sau un contemplativ bucurându-se de întâlnirea mistică dintre soare și ape.  Și tocmai despre această fascinantă întâlnire cu plajele mexicane, cu oceanul  îți vom povesti în cele ce urmează.

Vacanță în Mexic: Cancun

Ținutul șerpilor, acesta este numele orașului Cancun, amintind de vechile credințe precolumbiene, care vedeau în șarpe o creatură divină, ce traversează cerurile asemeni aștrilor. Șarpele mitic mayas este un simbol al renașterii, iar sentimentul pe care îl ai călcând pe nisipurile din Cancun este chiar acesta: de înnoire completă a minții și sufletului. Blazonul Cancunului este o îmbinare de culori: albastrul Mării Caraibilor, galbenul plajelor întinse și roșul soarelui la apus. Este doar un preambul la experiența uimitoare pe care o poți trăi în acest oraș de pe coasta nordică a peninsulei Yucatan.

Odată ajuns în Cancun, trebuie să-ți iei un minut de răgaz pentru că ești copleșit de inepuizabila frumusețe a tuturor locurilor pe care le poți vedea și a tuturor lucrurilor pe care le poți face. Plajele sale picturale, cu nisipuri albe, biodiversitatea recifurilor, insulele, lagunele, cenotele, estuarele sale, precum și marea varietate a florei și faunei fac din Cancun o adevărată comoară a Americii Latine, unul dintre cele mai importante ținte turistice pentru o vacanță în Mexic, recunoscut la nivel mondial.

Poarta de acces către Riviera Maya

Cancun este poarta de acces către Riviera Maya, o faimoasă destinație turistică, un carusel de atracții care îți iau ochii la fiecare pas. Nenumărate hoteluri și resorturi magnifice se desfășoară de-a lungul coastei Caraibilor, cu vedere la apele turcoaz. Ajuns aici, nu vei avea nici un moment să te plictisești, fie că te îndrepți către mare, fie că petreci o după-amiază explorând siturile arheologice sau exoticele parcuri naturale.

Înainte să alergi către libertatea plajelor cu nisip fin și valurilor scânteietoare, poți experimenta cultura mexicană vizitând Avenida Tulum, strada principală din Cancun, plină de restaurante, magazine și baruri, cu o intensă viață de noapte. Aici vei găsi unele dintre cele mai bune piețe și vei putea cumpăra suveniruri,  te vei putea delecta cu gustul condimentat al unui taco autentic și cu aromele tradiționalelor churros, delicioasele gogoși spaniole.

Muzeul Maya din Cancun

În sfârșit, dacă ești un pasionat al altor timpuri, poți face o vizită la Muzeul Maya din Cancun, ce găzduiește sute de artefacte antice descoperite în peninsula Yucatan sau  poți explora micile situri arheologice presărate pretutindeni, precum El Meco , El Rey, San Miguelito, Tulum, Cobá sau Muyil. Iar, după această delectare culturală, serile pot fi intense dacă alegi experiența imersivă a cluburilor din Cancun. ”O petrecere în Coco Bongo poate fi epică”, spun amatorii de senzații tari despre unul dintre cele mai populare  cluburi din Cancun, în care spectacolele de acrobație, băuturile tari și dansul frenetic te țin ore în șir într-o adevărată stare de transă.

Paradisul Acvatic din Cancun

Dar nimic nu poate egala paradisul acvatic din Cancun reprezentat de cele 10 plaje cu steag albastru, cu nisipuri albe și nume ispititoare ca Playa Tortugas (plaja țestoaselor), Playa Delfines, unde chiar poți vedea jocul magic al frumoaselor creaturi printre valuri, Playa Gaviota Azul, inima zonei rezidențiale sau Playa Chacmool, o bijuterie ascunsă, unde te poți relaxa deplin, ascultând glasul oceanului. Odată ajuns pe plajele din Cancun, redevii copil. Un amestec de entuziasm pur și uimire  te face să alergi  între numeroasele atracții de litoral,  de la scufundări la croaziere pe catamaran, de la snorkeling la fascinantul muzeul subacvatic, de la plimbări romantice în asfințit la zborul cu parapanta peste apele înspumate ale Mării Caraibilor.

Iar când crezi că ai văzut toate minunile, Cancun îți oferă ceva în plus: nu poți părăsi acest oraș al soarelui, înainte de a te bucura de priveliștea mirificului recif de corali, o adevărată pădure tropicală subacvatică, cu nuanțele sale rafinate și unduitoare. Reciful de corali este doar o componentă a unui ecosistem uluitor, care include păduri de mangrove, lagune, peșteri subacvatice și zone luxuriante de coastă.  Și nu poți pleca înainte de a cuprinde cu privirea (și cu imaginația) toate frumusețile din oraș, urcând în Cancun Scenic Tower, turnul panoramic de 80 de metri, cel mai înalt punct din Riviera Maya. De acolo poți vedea țărmurile, acoperișurile colorate, întinderile de azur, insulele de verdeață, urmele de spumă ale vapoarelor și zborul amețitor al pescărușilor și îți poți pune o dorință: să revii cât mai curând în fermecătorul Cancun.

Vacanță în Mexic: Tulum

O veche legendă din sudul peninsulei Yucatan povestește cum și-au construit mayașii enigmaticele piramide: nu prin forța brațelor sau a unor mașinării secrete, ci prin puterea cântecului. Meșterii inițiați în tainele zeilor cântau din fluier, iar pietrele gigantice și trunchiurile de copaci se puneau în mișcare, așezându-se și îmbinându-se  în forme mistice, fără nici o lovitură de ciocan. Această străveche artă s-a piedut, cred localnicii, dar ceva din magia de  demult străbate încă ținuturile mexicane.

Armonia micului Tulum stă mărturie pentru acele vremuri în care oamenii comunicau cu zeii și puteau îmblânzi natura. Pentru că Tulum pare a fi, într-adevăr, proiectul unei minți divine.  A fost unul dintre ultimele orașe construite de mayași, iar ruinele și templele sale amintesc încă de timpurile lor de glorie.  Chiar dacă vizitezi Tulum pentru plajele exotice, umbrite de palmieri sau pentru apele calde, de un albastru nesfârșit, nu poți rata vestitul Templu al Frescelor cu divinitățile sale acvatice, fascinantul El Castillio sau Templul Zeului Descendent, cele mai importante situri arheologice din localitate.

Orașul Zorilor

Cândva, Tulum se numea Orașul Zorilor, pentru că este orientat către răsărit. Era și un oraș al zidurilor și fortificațiilor, ce părea de neînfrânt pentru inamici.  Negoțul cu obsidian, o piatră semiprețioasă a înflorit în orașul-port Tulum, acum multe veacuri, în vremea când era un punct comercial important al Mării Caraibilor.

Astăzi, numai ruinele fortărețelor de demult mai amintesc de acele vremuri. Tulum a devenit pașnic și strălucitor, atrăgând an de an mii de turiști, cu plajele sale cu nisip fin și apele de o ireală transparență. Playa Paraiso, Playa Ruinas, Playa Akumal, Papaya Playa sunt doar câteva dintre fermecătoarele plaje din Tulum.

Apropierea de Cancun și de Riviera Maya a crescut popularitatea Tulumului, la fel ca și posibilitatea de a explora fascinantele cenotes des întâlnite în Tulum. Cuvântul cenotes vine din mayașul dzonot, însemnând gaură de apă, locuri sacre pentru în viziunea mayașă, pentru că erau singurele cu apă dulce din peninsulă.

Cenote

Cenotele sunt un sistem unic de peșteri subacvatice, doline și râuri subterane  conectate cu marea. Unele dintre cele mai cunoscute cenote din Tulum sunt Dos Ojos, Cenote Calavera și Cenote Zacil-Ha. Chiar în afara orașului Tulum se află Cenote Dos Ojos, unul dintre cele mai mari sisteme de peșteri subacvatice din Mexic. Numele înseamnă caverna celor doi ochi, referindu-se la cele două doline legate printr-un pasaj lung. Apa din caverne este filtrată prin calcar, ceea e o face excepțional de limpede. Cenote Dos Ojos este una dintre locațiile favorite pentru scufundătorii în căutare de aventură și comori ascunse.  Unele dintre aceste cenote sunt locuri încântătoare de relaxare, cu hamace, leagăne de frânghie, mici tiroliene și saune tradiționale mexicane.

Luxurianta Rezervație Sian Ka`An

Pe lângă cenote, luxurianta rezervație Sian Ka`An este un loc de care nici un călător în Tulum nu trebuie să uite. Sian Ka`An  înseamnă ”poarta raiului” sau ”locul de unde începe paradisul” și exact asta și este: poarta de acces către un teritoriu mirific, care amintește de creația tuturor ființelor de pe pământ, cu nenumăratele sale specii de păsări, animale și plante.

Chiar dacă reprezintă o minune naturală, Tulum are și o latură mondenă. Zeci de restaurante și hoteluri de lux, plimbările pe yachturi și petrecerile private în ritmuri de salsa sau bachata. Indiferent că îți dorești relaxare, desfătarea simțurilor, o călătorie în timp, o experiență mistică sau o aventură de neuitat, Tulum este locul de unde poți începe să te îndrăgostești iremediabil de cuceritorul Mexic.

Vacanță în Mexic: Puerto Vallarta

Numit cândva Cel mai prietenos oraș din lume. Puerto Vallarta este orașul care vrăjește toate sufletele, prin cultura sa vibrantă, istoria spectaculoasă și frumusețea sa debordantă. Odinioară, aici au rătăcit corăbiile lui Cortez, pirații din Golful Banderas sau marile galioane spaniole, purtând mărfuri scumpe între continente. Astăzi, orașul este destinația a milioane de turiști, recunoscut pentru resorturile sale bogate și numeroasele oferte de vacanță.

Vale Luxuriantă

Găzduit de o vale luxuriantă de-a lungul Pacificului, Puerto Vallarta este o adevărată poveste. Poveste despre peisaje uluitoare, plaje superbe și apusuri uimitoare. De la bucătăria sa delicioasă până la viața de noapte palpitantă, Puerto Vallarta oferă ceva oricărui doritor. În Puerto Vallarta sunt câteva dintre cele mai renumite restaurante tradiționale din Mexic, precum și cluburi și magazine faimoase.

Frumusețea locurilor sălbatice din Puerto Vallarta este de neegalat. De la apele sale albastre la junglele luxuriante și munții maiestuoși, orașul este locul la care visează orice iubitor de natură. Excursiile pot fi însuflețite de variate activități precum snorkeling, explorări cu caiacul, scufundări, plimbări pe El Malecon, promenada de pe malul Pacificului, unde întâlnești la tot pasul restaurante cochete, baruri cu tequila și vânzători stradali, care te îmbie cu tot felul de delicatese și produse artizanale.

Fie că îți dorești răsfăț sau aventură, Puerto Vallarta este locul în care le poți găsi pe amândouă. Imaginează-te înotând alături de delfini și lei de mare. Privind jocul balenelor în Golful Banderas, scufundându-te în apele călduțe pentru a descoperi fascinanta viață din ocean. Relaxează-te cu o margarita la bordul unei nave de croazieră. Contemplă apusul sau treci ca o pasăre pe deasupra junglei pe amețitoarele tiroliene. Acestea iți fac doar o vagă idee asupra a ceea ce poți descoperi în Puerto Vallarta.

Padurea Tropicală din Las Caletas

Dar cum ar fi să te aventurezi în inima pădurii tropicale din Las Caletas, pentru a găsi un imens amfiteatru și a asista la Ritmurile Nopții, un spectacol incredibil ce îmbină dansul vibrant, abilitățile acrobatice, ritmurile dezlănțuite și costumele magnifice?  Sau să stai cu sufletul la gură, urmărindu-i pe Zburătorii din Papantla, acrobații care se rotesc amețitor pe plajă, lângă promenada din centrul orașului?  Sau, pur și simplu, să faci o plimbare într-un loc al cărui nume îți dă fiori, Plaja Morților, unde au dispărut cândva marinarii lui Cortez, dar acum vei găsi astăzi doar un doc cu multe restaurante, apusuri spectaculoase adieri blânde și valuri calme? Acesta este un peisaj atrăgător, dar încă neterminat, al incredibilului oraș de pe malul Pacificului. 

Dacă vrei să pui tu ultimele tușe, nu ezita să adaugi o vacanță în Mexic pe lista celor mai apropiate călătorii pe care intenționezi să le faci pentru a-ți bucura privirea și sufletul. Aromele, culorile, cultura, peisajele, cerul, apa, nisipul, natura, muzica, râsetele, buna-dispoziție, toate se împletesc și se încolăcesc în jurul tău atât de subtil și de intens în același timp, încât Mexicul te fură de-a dreptul și fără să conștientizezi, deja îți faci planuri pentru o a doua vacanță.

VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă vacanțele de poveste în Mexic, de la 1938 Euro, 2 adulți, 7 nopți, cu avion și mic dejun incluse >>> AICI.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)