De ce un circuit în Cappadocia este experiența supremă a călătorului însetat de peisaje

Imaginează-ți că mergi pe stradă și trece pe lângă tine Angelina Jolie. Ai recunoaște-o? Bineînțeles. Tot așa ai recunoaște imediat peisajele spectaculoase umplute de baloanele cu aer cald ale Cappadociei. Pentru că fotografiile atrăgătoare ale acestui tărâm magic sunt la fel de faimoase ca celebra actriță a tărâmurilor hollywoodiene. Milioane de oameni de peste tot din lume, de la îndepărtata Asie de Est și energica America de Sud, la Australia și America de Nord, vin să-și delecteze sufletul și privirile în inima bătând de culoare și miracol a Anatoliei. ”Ținutul cailor frumoși”, așa cum a fost numit el din persană, ajungând la faimoasa denumire Cappadocia de azi, este unul dintre cele mai puternice simboluri și dovezi ale comuniunii omului cu natura. Aici, printr-un circuit în Cappadocia, oriunde întorci privirea, oriunde calci pe poteci, oriunde se îndreaptă setea ta de cunoaștere a lumii, ajungi să ți se facă o demonstrație a acestei legături fascinante și nicăieri mai spectaculoase.

Tărâmul zânelor

Natura este artistul desăvârșit al lumii, și nicăieri în lume nu face un spectacol mai sublim decât printr-un circuit în Cappadocia. Talentul ei s-a extins de-a lungul a milioane de ani aici, când vulcanii Erciyes și Hasan au acoperit toată zona de cenușă vulcanică. Aceasta s-a solidificat, transformându-se într-o rocă moale, atât de ușor modelabilă, încât, cu timpul, după ce pe ea s-a depus un strat de bazalt, măcinată de fenomenele naturii, s-a transformat în peisaje ce par desprinse din povești cu zâne. Localnicii îi spun tuf și tot ei, de-a lungul a sute de ani, au lucrat cu natura și, fără să îi distrugă opera, au construit orașe supraterane și subterane, săpând un labirint extraordinar de case, camere și tuneluri în roca moale. În secolul IV aceste ținuturi erau deja urbanizate și complexe, iar acum orașele vechi sunt admirate de milioane de turiști, iar localnicii reușesc să impresioneze nu numai cu modul în care păstrează acest patrimoniu neprețuit, ci și prin capacitatea lor de a folosi tuful pentru construcții moderne, dar asortate tabloului magic al Cappadociei.

Acum că am aflat cum natura a reușit să ne ofere această comoară ce a intrat în Patrimoniul Universal UNESCO încă din anul 1985, să descoperim care sunt punctele de belvedere și excursiile pe care este musai să le bifezi când drumul tău de călător însetat de peisaje te aduce într-un circuit în Cappadocia.

Zborul cu balonul

Începem cu faimoasa excursie care a făcut din tărâmul Cappadociei punct de atracție pentru milioane de oameni. Și te întrebi: oare chiar merită? Este suficient să dai o căutare și să citești mărturiile celor care au plecat într-un circuit în Cappadocia și au urcat în nacela unui balon cu aer cald deasupra acestui tărâm miraculos ca să-ți răspunzi parțial la întrebare. Pentru că total vei răspunde numai când vei fi acolo, încălecat pe un dragon ce suflă aer fierbinte, zburând printre alte sute de dragoni, și respirând cu nesaț în suflet un peisaj ce nu poate fi descris nici de cuvinte, nici de fotografii, nici de filmări. Pentru că dacă s-ar putea, nu ar mai ajunge nimeni acolo în persoană. Este o senzație, o emoție, o aventură ce va rămâne sculptată pe veci în sufletul tău și îți va aduce o fericire și o liniște ce îți va deveni refugiu în momentele când vei săpa în amintiri, prins în rutina zilnică de acasă.

Orășelul Göreme și Muzeul Național Göreme

Istoria orășelului Göreme este îndelungată și plină de aventurile localnicilor, care s-au luptat pentru casa lor sute de ani. Göreme înseamnă ”nu ne puteți vedea aici” și a a devenit acasă pentru creștinii care au fugit din sud pentru a se ascunde de persecuția romanilor acum două milenii. De aceea bisericile creștine de aici săpate în tuf sunt printre cele mai vechi din lume. Dar nu vei vedea numai biserici, când un circuit în Cappadocia te va duce pe aceste tărâmuri, vei vedea cum o întreagă viață normală de om se desfășoară aici. Vei vedea farmacia, poliția, jandarmeria, cafenelele, restaurantele, hotelurile și casele oamenilor sculptate în astfel de formațiuni din tuf și te vei simți de parcă ai pășit într-o animație Disney. Te va surprinde doar faptul că nu a apărut după colț o mică zână zburând care să-ți împlinească o dorință. Aici setea ta de peisaje poate fi completată până la perfecțiune dacă alegi un mic-dejun pe acoperișul cafenelelor în timp ce deasupra ta zboară sute de baloane și cafeaua ți se răcește pentru că uiți să o bei, absorbind splendoarea din jurul tău.

Văile spectaculoase ale parcului național Göreme

Peisajul parcului protejat de UNESCO este un spectacol de formațiuni bizare, de parcă natura ar fi intrat în competiție cu ea însăși, hotărâtă să vadă cum poate să sculpteze mai ciudat și mai fascinant formele de relief. Este poate singurul loc din lume unde o rocă îți poate tăia respirația prin simplul ei fel de a fi. Munții colorați în galben, roșu, punctați de alb și roz, văile cu formațiuni atât de originale și de unice, încât localnicii le-au pus denumiri prietenoase și încântătoare, vor hrăni abundent sufletul tău înfometat de peisaje. Așa că, printr-un circuit în Cappadocia, te vei asigura că vei ajunge în câteva dintre punctele de belvedere ale văilor fascinante ale Cappadociei:

  • Valea Îndrăgostiților
  • Valea Cămilei
  • Valea celor 3 Frumuseți
  • Valea Porumbeilor
  • Valea Călugărilor
  • Valea Roșie
  • Valea Imaginației
  • Valea Ihlara
  • Valea Zelve

Orășelele magice ale Cappadociei

Am putea să discutăm despre orașele subterane renumite ale Cappadociei ( într-un circuit în Cappadocia pot fi vizitate câteva din cele 7 astfel de orașe:  Derinkuyu, Gokcetoprak, Kaymakli, Mazi, Ozkonak, Ozluce, Tatlarin). Însă noi abordăm aici setea de peisaje. Așa că ne vom opri asupra stațiunilor Cappadociei, care se vor așterne la picioarele tale din punctele lor de belvedere și te vor, nu fascina, pentru că este prea puțin spus, te vor vrăji cu arhitectura lor și cu modul în care se vor cuibări în amintirile tale.

  • Cetatea Ortahisar va deveni parte din peisajul văii Hallacdere și al orășelului cu același nume în amintirile tale, precum un paznic neostoit al frumuseții comuniunii dintre natură și om. Tabloul văii, cu minunatele coșuri de zână, păzite de vulcanul maiestuos Erciyes, acoperit de zăpadă, te vor lăsa cu sufletul căscat de uimire și satisfacție.
  • Uchisar este sora mai faimoasă a cetății Ortahisar, urcată în cel mai înalt punct din Cappadocia, unde peisajul asupra văii devine și mai spectaculos și, admirându-l, stai și te întrebi dacă locuitorii de odinioară ale caselor pe care le vezi nu aveau cumva aripi, pentru că nu știi cum altfel s-ar fi putut urca în ele.
  • Çavuşin este un sătuc grecesc antic, ce a supraviețuit de-a lungul timpului și pare pur și simplu parte din peisajul natural al zonei. Aici vei descoperi nu numai tabloul naturii ci și biserica Sfântul Ion, un lăcaș de cult săpat în tuf în secolul 5, care te va răscoli pur și simplu prin simpla ei prezență.
  • Ürgüp este unul dintre orășele mai mari ale Cappadociei, care îmbină în peisajul pe care ți-l oferă o vegetație tânără, cu un relief pietros și bizar, specific zonei, și așternuturi de cultură de viță de vie, care vor scoate în evidență fiecare pictură peisagistică a zonei.
  • Avanos este alt orășel care te va cuprinde în brațele lui vechi și spectaculoase cu talentul localnicilor pentru obiectele din ceramică. Casele sunt construite dijn blocuri de piatră, unele ascunse și misterioase, altele cu fațade colorate și decorate cu basoreliefuri incredibile. Râul Kizilirmak, de unde olarii își iau lutul roșu, împarte orașul în două, și transformă peisajul într-un tablou ce merită admirat și fotografiat.

Jeep Safari

Călătoria ta magică prin atmosfera fantasmagorică a Cappadociei nu se poate încheia fără o aventură în Jeep Safari sau cu o mașină de epocă. Dacă ai experiență sau dacă te încumeți, poți vizita văile călare pe cal sau pe un ATV. Excursia te va duce prin văile uimitoare ale acestui tărâm și le vei putea admira chiar din inima lor, nu numai din punctele de belvedere. Vei descoperi cum sufletul tău se umple până la inundație de o bucurie nemăsurată când privirea abia de va reuși să cuprindă frumusețea ce te înconjoară.

Singurul sfat pe care îl avem când te afli într-un circuit în Cappadocia și vizitezi peisajele fermecătoare este să te asiguri că ai suficientă baterie la telefon sau/și la aparatul foto, pentru că nu vei conteni în a le declanșa, dorind să iei cu tine fiecare colțișor din acest fermecător rai.

VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă circuitele de poveste în Cappadocia, de la 498 Euro, 2 adulți, 7 nopți, cu avion și mic dejun incluse >>> AICI.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)