În vacanța Ras al Khaimah: perla prețioasă a Emiratelor, ascuns la numai o oră de Dubai

Pentru cei îndrăgostiți de ținuturile arabe, cu fastul și legendele lor, Dubai este una dintre destinațiile favorite, spectaculos și exuberant, întocmai unei dansatoare orientale ce își dezvăluie frumusețea. Vrăjiți de mirajul Dubaiului, turiștii ar putea trece cu vederea că, la numai o oră de capitală, există un loc mirific, un tărâm desprins din basmele persane, cu djinni, pescuitori de perle, derviși preaînțelepți, prințese frumoase asemeni lunii și sultani viteji. Ras Al Khaimah este un ținut neasemuit, situat în partea de nord a Emiratelor, un loc surprinzător în care iscusința oamenilor și bogăția naturii au creat un adevărat paradis pentru căutătorii de experiențe unice. Vacanța Ras al Khaimah oferă lux și confort asemeni Dubaiului și o notă prețioasă de mister și autenticitate, un ceva în plus: peisaje care îți taie respirația, uimitoare prin diversitatea lor, aventuri în deșert, apusuri extatice de soare printre dunele roșcate, conectarea cu tradițiile unui popor străvechi, prilejul de a practica orice pasiune, de la plonjarea în mare la cățăratul pe stânci, de la contemplarea naturii la răsfățul culinar. Dacă te întrebi ce va însemna o vacanța Ras al Khaimah pentru tine, iată numai câteva dintre lucrurile extraordinare pe care le poți găsi aici:

Vacanța Ras al Khaimah te conectează cu misterele și confortul unui ținut milenar

Ras al Khaimah este un ținut vrăjit, unul dintre cele 7 emirate ce formează EAU (Emiratele Arabe Unite). Numărul magic șapte, considerat simbol al perfecțiunii și divinității,  pare să fie intim legat de acest loc. Călătorul care se oprește o clipă în centrul capitalei Ras al Khaimah poate trăi sentimentul amețitor al celor 7 milenii care au trecut peste emirat, schimbându-i chipul,  fără să-i diminueze tainele.  Istoria, cultura și tradițiile acestui loc sunt fascinante și trebuie descoperite cu răbdare și curiozitate, de-a lungul unei călătorii de suflet. Amintind de  vremurile călătoriilor magice și comerțului de mirodenii, numele emiratului înseamnă ”promontoriul corturilor”, locul  în care se opreau beduinii, aventurierii și negustorii pentru un moment de răgaz în călătoria lor. 

Vacanța Ras al Khaimah nu poate epuiza secretele acestui tărâm, de aceea vei simți nevoia să revii aici iar și iar, asemeni unui beduin care își caută comoara. Sunt sute de site-uri arheologice de descoperit în emirat, datând din diferite perioade de timp, inclusiv rămășițe ale culturii Umm Al Nar, din mileniul III î.Hr. Ras al Khaimah este adesea conectat cu portul medieval Julfar, punct de intersecție al unor mari civilizații, ce lega Valea Indusului de Mesopotamia și de îndepărtatul Levant.

Muzeul Național al Ras al Khaimah, cândva palat al dinastiei Al Qasimi, reflectă secolele de istorie și tradițiile artistice și meșteșugărești ale unui ținut de basm. Fascinantele lăcașuri de cult, precum Moscheea Mohammed Bin Salem sau grațioasa Sheikh Zayed, unele dintre cele mai vechi spații sacre din Emirate, sunt adevărate capodopere arhitecturale ce vrăjesc mintea cu delicatele lor coloane, arabescurile misterioase și grădinile cu palmieri.

Un pârâu împarte capitala Ras al Khaimah în orașul vechi, unde poți găsi ruinele unor palate, vestigii istorice, piețe tradiționale și magazine artizanale și zona nouă,  costală, cu mici apartamente accesibile, parcuri, școli, mall-uri și restaurante. Aflat în căutarea relaxării, un turist poate descoperi în Ras al Khaimah resorturi demne de un rege, cu priveliști splendide către transparența Golfului și către crestele muntoase, cu grădini și piscine suspendate, cu eleganța și confortul unor camere dotate cu toate facilitățile și o varietate de servicii pentru întreaga familie.

Pentru o experiență mai sălbatică și mai intensă, Caravan Parks, parcurile de rulote din Ras al Khaimah pot reprezenta o amintire de neprețuit. Chiar dacă nu sunt la fel de luxoase precum hotelurile, acestea oferă o gamă bogată de relaxare și distracție, de la piscinele confortabile la facilitățile de picnic, locurile de joacă și restaurantele cu preparate delicioase. În plus, conectarea cu natura este mult mai ușoară, iar sentimentul de viață în aer liber îmbogățește un sejur Ras al Khaimah.

Explorează incredibilul ”oraș fantomă” și fortul milenar Dhayah

Printre locurile cele mai captivante care pot fi vizitate într-un sejur Ras al Khaimah, fortăreața Al Jazeera Al Hamra și fortul Dhayah sunt repere de neocolit.

Al Jazeera Al Hamra este un adevărat ”oraș-fantomă”, o cetate abandonată, cândva înfloritoare,  în timpurile în care căutătorii de perle erau la mare cinste. Este singurul sat istoric  vestit cândva pentru comerțul de perle din întreaga regiune a Golfului; restul au fost demolate odată cu descoperirea petrolului.

Numele său arab se traduce prin „Insula roșie”,  un  ținut desprins dintr-o poveste, asemeni pădurii adormite, cu rămășite stranii de case, școli, piețe, moschee, care au rămas acum cochilii goale,  abandonate. Există un amestec de stiluri de locuințe, de la case mici și simple, case cu curte, clădiri cu două etaje până la o reședință mare, un adevărat palat ce a aparținut cândva unui bogat comerciant de perle. Clădirile au fost construite într-o manieră tradițională, folosind materiale locale, precum blocurile de corali și rocă fosilizată de plajă, grinzi de mangrove, trunchiuri de palmier de curmal, acoperișuri, covorașe și frânghii și straturi de scoici pentru drenaj.

Fortul Dhayah, inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO, se înalță mândru în mijlocul munților arizi și fertilelor wadi. Fortul formează centrul unei oaze luxuriante, cu priveliști spectaculoase ce cuprind munții, grădinile de palmieri și ținuturile înverzite, până la Omanul vecin și, mai departe, până la mare. Este singurul fort de deal rămas în Emiratele Arabe Unite, pe locul unor ruine din epoca târzie a bronzului (1600 – 1300 î.Hr.). Cetatea de cărămidă aurie, cu două vârfuri, a fost construită în secolul al XIX-lea și restaurată la sfârșitul anilor `90. Este un monument istoric important unde a avut loc bătălia din 1819 dintre trupele britanice și triburile locale Qawasim. Ajuns aici, merită să urci cele 239 de trepte în zig-zag, pentru a fi martor la priveliștile spectaculoase. La baza fortului se află 12 morminte mari Wadi Suq,  vechi de mii de ani, dezvăluind structuri funerare impresionante ale Arabiei de Sud-Est.

Descoperă peisaje spectaculoase, uimitoare prin varietatea lor

Ras Al Khaimah este un loc surprinzător pentru că se împarte între fascinația mării și măreția muntelui, reunind peisaje de o frumusețe fără seamăn. O coastă nisipoasă întinsă pe 64 de kilometri și apele Golfului Arabic formează o graniță naturală în vestul emiratului,  în vreme ce estul este mărginit de un lanț muntos spectaculos numit Ru’us Al Jibal, care face parte din Munții Hajar.

Bătrânii munți străjuiesc Ras Al Khaimah din timpuri imemoriale, de mai bine de 70 de milioane de ani, cuprinzând și Jebel Jais, cel mai înalt vârf din Ras Al Khaimah și de pe întreaga suprafață a Emiratelor Arabe. Într-un ținut arab cu veri călduroase și ierni extrem de blânde, Jebel Jais este locul de poveste în care poți găsi, uneori,  zăpadă, parcă special pentru a desena cu note de basm ținuturile acestea încărcate de istorie.

Coasta cu nisipuri albe, cu străluciri diamantine și apele turcoaz ale Oceanului Arabic fac din Ras Al Khaimah destinația supremă atât pentru iubitorii de natură, cât și pentru pasionații de sporturi nautice. Câmpiile de coastă verzi,  luxuriante și mangrovele dense sunt o invitație la explorare, aprinzând imaginația călătorilor și făcând din Ras Al Khaimah o adevărată sărbătoare pentru simțuri.

Ca rezultat al așezării geografice și climei unice, mangrovele de coastă se extind chiar în orașul Ras Al Khaimah. În contrast cu dunele de teracotă, verdele exploziv al desișurilor de mangrove are un farmec de neegalat. Exploratorii uimiți pot călători cu caiacul, vâslind pe apele liniștite de-a lungul frunzișului dens, în adâncul pădurilor de mangrove, ce găzduiesc numeroase minuni, precum cârdurile de flamingo roz, florile exotice sau luminișurile fermecate.

Trăiește o aventură montană unică și senzații tari cu cea mai lungă tiroliană din lume

Vacanța Ras al Khaimah este locația supremă pentru aventură și explorare, cu spectaculoasele wadi, drumețiile îndrăznețe și traseele pentru ciclism montan.

Lanțul muntos Hajar este renumit în întreaga lume pentru călătoriile palpitante, natura nesfârșită, secolele de istorie și geologia fascinantă. Multe wadi, precum faimosul Wadi Shawka, numit și  „valea puternică”, sunt zone uluitoare de frumusețe naturală ce dețin secrete milenare, presărate deopotrivă cu ruine antice și așezări fertile și moderne.  

Călătoriile pe Jebel Jais dezvăluie priveliști uluitoare la fiecare cotitură, iar, odată ajuns în vârf, poți experimenta un adevărat zbor deasupra lumii, cu cea mai lungă, tiroliană de pe Pământ. Îți poți imagina vântul îmbrățisându-te, în vreme ce cobori cu o viteză amețitoare, iar  panorama se desfășoară înaintea ta în instantanee fulgerătoare și trăiești o explozie de senzații și emoții greu de descris.

Vacanța în Ras Al Khaimah, întâlnirea de suflet cu tradițiile arabe

Ras al Khaimah este un loc de concentrare a tradițiilor specifice peninsulei arabe, dat fiind că este punctul în care sufletul deșertului întâlnește cântecul de sirenă al mării, iar crestele munților privesc în inima desișurilor de mangrove.
În Ras al Khaimah poți întâlni sate tradiționale precum Julfar și Al Jazirah Al Hamra, în care trăiește încă o societate tribală, cu familiile ei de pescari și navigatori, cu triburile de munte și cu nomazii deșertului. Dialectele acestor neamuri străvechi se amestecă într-o muzică greu de înțeles cu mintea, dar în care inima poate presimți frumusețea și frământările trecutului. Folclorul, muzica și dansul sunt transmise de la o generație la alta, conectând prezentul cu rădăcinile sale milenare.

Astfel, Al Wahabiyya este un spectacol tradițional unic, întâlnit doar în Ras Al Khaimah, interpretat de un grup de dansatori, recitatori și toboșari la ocazii speciale, zile de sărbătoare și petreceri de nuntă. Muzica, poezia, costumele și accesoriile tradiționale te conduc într-o stare de transă, astfel că  Al Wahabiyya este o  dezvăluire magică a moștenirii arabe, ce nu trebuie, în nici un caz, ratată. 

Pentru a simți mai bine tradițiile, poți participa la festivalul anual, desfășurat în regiunea Awafi din deșert, care celebrează moștenirea etnică și culturală a Emiratelor. Spectacolele de teatru, sporturile, artele și meșteșugurile fac din aceasta o oportunitate excelentă de a experimenta cultura locală autentică.

Un sejur Ras al Khaimah este și ocazia de a experimenta comori culinare ascunse. Pe lângă tradiționalele feluri arabe, restaurantele din Ras al Khaimah celebrează arome din întreaga lume, de la Italia la China, de la Oceanul Indian la Marea Mediterană.  Bucătăria arabă este mai mult decât falafel, shawarma și tabbouleh.  Fie că vorbim de delicii precum humusul servit cu păstârnac și miere sau prăjiturile cu brânză cremoasă și flori de portocal ori de obișnuitele arome de usturoi, coriandru și chilli, Ras al Khaimah te invită la desfătare, deopotrivă prin gusturi surprinzătoare și decoruri prodigioase.  

Safari fermecat printre dunele din Ras Al Khaimah

Vacanța Ras al Khaimah nu este completă, fără o călătorie printre dunele roșcate, ce amintesc de începuturile lumii. Deşertul este experiența supremă pentru oricine pășește pe tărâmurile arabe și vrea să treacă dincolo de miraj, să pătrundă într-o realitate mai profundă. Îndepărtat, singuratic, inspirator, deșertul reprezintă o întâlnire cu propriul suflet: nu există nicio experiență asemănătoare cu contemplarea unui apus de soare printre dune, peste nisipurile de teracotă care se întind cât vezi cu ochii.

Oricum ai experimenta peisajele deșertice din Ras Al Khaimah, te vei întoarce acasă cu amintiri incredibile. De la stilul de viață autentic beduin, așezat în preajma unui foc de tabără, privind stelele și dormind în cort până la experimentarea deșertului din împrejurimile magnifice ale unui complex hotelier de cinci stele, întâlnirea cu întinderile de nisip poate fi transformatoare. Pentru cei care caută acțiune și aventură, un safari spectaculos sau o călătorie pe cămile în interiorul deșertului vor rămâne pentru totdeauna în memorie, găsindu-și un loc unic printre experiențele fundamentale ale sufletului. Iar dacă ai ocazia să vizitezi deșertul primăvara sau în lunile de iarnă, vei trăi un sentiment de uimire, ce te va lăsa fără grai. Clima unică din Ras al Khaimah schimbă deșertul într-o mare de flori fragile, efemere.

Vacanța în Ras Al Khaimah, paradis al iubitorilor de sporturi

Pentru mulți turiști, o călătorie într-o zonă de coastă înseamnă sporturi și activități nautice. Nici în această privință, Ras Al Khaimah nu dezamăgește. De la canotaj, navigație, excursii cu barca și pescuit la mare adâncime până la windsurfing, plimbări cu barca banană, wakeboarding, schi nautic, parasailing și scuba diving, emiratul este un punct fierbinte de distracție pe valuri pentru toate vârstele.

Dacă această scurtă incursiune imaginară prin Ras al Khaimah ți-a trezit interesul, nu uita că realitatea este mult peste ce pot descrie cuvintele. Asemenea unei povești ce se continuă în realitate, vacanța Ras al Khaimah este promisiunea unor experiențe care te vor însoți o viață. Întocmai unui căutător de perle, te vei întoarce acasă cu o comoară fără sfârșit, îmbogățindu-ți, deopotrivă, mintea,inima și sufletul.

VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays

Descoperă cele mai frumoase sejururi în Ras al Khaimah >>> oferta AICI

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

THE TRAIN RIDE ADVENTURE

    Participăm la marea revoluție arabă din 1916 într-un tren autentic care datează din perioada aceea în Wadi Rum. Este o experiență unică și vom avea prilejul să învătăm istorie participând la revoluție. (Opțional)