Se spune ca numele fascinantului sultanat al Omanului înseamnă ”așezare și stabilitate” și exact acesta este sentimentul pe care îl ai când pășești pe aceste tărâmuri de vis: că nu mai vrei să pleci niciodată. Dacă alegi un sejur în Oman, ai, cu siguranță, un suflet neîmblânzit, care se hrănește cu taine și nu se mulțumește cu experiențe comune.
Oman este locul în care fiecare aventurier are ceva de descoperit: o istorie milenară, o cultură strălucitoare, peisaje splendide, arome îmbătătoare, chipuri pline de bunăvoință și înțelepciune, o oază de relaxare. În plus, spectaculosul Oman este una dintre destinațiile cele mai misterioase, care aprind mintea căutătorilor de duhuri fermecate și comori.
Ca în vechile povești arabe, Oman deschide porți către ținuturi secrete, locuri neștiute din care te poți întoarce complet transformat. Dacă ești în căutarea unor revelații pentru suflet și unor dezmierdări orientale pentru trup, lasă deoparte agitația lumii moderne și vino să te regăsești pe plajele sălbatice și printre dunele uriașe, ce aduc aminte de începuturile lumii. Vei trăi 1001 de nopți într-un singur sejur magic, pătrunzând pe tărâmuri prea putin cunoscute, ce vibrează de povești. Iar vacanța în Oman poate reprezenta o adevărată ”călătorie de inițiere”, dacă incluzi printre obiectivele tale aceste cinci locuri secrete, care îți vor transfigura mintea și sufletul:
Wadi Shab, deșertul vertical din Oman
Oman este o țară a deșerturilor străbătute cândva de caravane de beduini, cu dune strălucind sub lună și cântece nostalgice, în care poezia sufletului se îmbină cu suflarea vânturilor singuratice. Dar unele deșerturi din Oman sunt cu totul neobișnuite: celebrele wadi (sau oued-uri, în terminologia locală) sunt, de fapt, lungi canioane și stânci calcaroase, care se înalță spre cer, ca o invitație către lumile de sus, din străvechile legende arabe. Peisajele îți taie uneori răsuflarea, alteori te reconectează cu partea ta arhaică, cu forțele vitale primare. De-a lungul defileurilor înguste și aride poți regăsi râuri mustind de viață, peșteri tainice, mici sate uitate de lume, lacuri azurii, plantații de curmali.
Wadi Shab este un astfel de râu magic, care izvorăște din Munții Hajarului, în nord-estul Omanului și se varsă într-un golf din Oceanul Indian. Undele sale translucide, păzite de imense păsări de apă, sunt pline de pești multicolori, pietriș șlefuit și plante foșnitoare. Poți merge de-a lungul apei doar pe jos, iar la locul izvorului său poți pătrunde, asemeni lui Aladdin, într-o misterioasă peșteră subterană, înainte de care se află o magnifică lagună. Accesul în peșteră se face cu barca, condusă de tineri de prin satele locului, ce te însoțesc prin lagună pentru doi riali (aproximativ 20 de lei). Deși durează puțin, călătoria prin lagună este o adevărată revelație: acolo, în mijlocul apei, printre stâncile maiestuoase, se spune că poți trăi un sentiment al sacrului, pe care nu îl vei uita niciodată. Tocmai de aceea, un sejur în Oman este de neegalat: îți oferă, deopotrivă relaxare și confort la cele mai înalte standarde, dar răspunde și nevoii înăscute de mister, curiozității care ne mână să explorăm teritorii noi și spectaculoase.
Plaja vrăjită Al Fizayah, locul de unde poți începe un sejur în Oman
Îți amintești de poveștile în care, după ce este pus la încercare, eroul descoperă un loc miraculos sau primește o răsplată desăvârșită? Este exact ceea ce se întâmplă atunci când, după un drum oarecum dificil, ajungi la spectaculoasa plajă Al Fizayah. Situată în districtul Salalah, plaja Al Fizayah este una dintre cele mai frumoase din Oman: peste 5 kilometri de nisipuri albe, peisaje sălbatice și ape limpezi. Salalah în sine este o experiență extraordinară pentru oricine alege un sejur în Oman. Pentru îndrăzneții care vor să exploreze o plajă încă virgină, Salalah este un punct de trecere care nu trebuie ratat. În perioada musonilor, din iunie până în septembrie, Salalah se transformă, ca și cum un mag vestit ar ridica vălul mirajelor și ar dezvălui adevărata față a orașului.
Grădini luxuriante, munți invadați de vegetație, cascade răcoroase, dar și misterioase lăcașuri de cult, precum și faimosul carnaval din Salalah atrag peste 600.000 de turiști în lunile de vară. Acestea sunt doar câteva justificări ca să alegi o vacanță în Salalah, dar când ajungi acolo, îți dai seama că ai mult mai multe de descoperit decât ți-ai putea închipui. Iar când vrei să lași tumultul orașului, câteva plaje mirifice te îmbie să le descoperi secretele. Printre ele, Al Fizayah este o experiență unică, nu doar pentru o vacanță, ci pentru întreaga viață. Deși accesul la plajă nu este simplu și ai nevoie de o mașină ceva mai puternică, nu-ți vei regreta alegerea. ”Uimitoare”, ”bijuterie ascunsă”, ”splendidă”, ”una dintre cele mai frumoase plaje din lume”, ”adevărat paradis”, acestea sunt doar câteva dintre impresiile celor care au petrecut clipe de neuitat ascultând cântecul valurilor și cufundându-se în apele călduțe ale Mării Arabiei pe plaja Al Fizayah.
Orașul pierdut Ubar sau Atlantida nisipurilor
Străvechiul oraș Ubar este înconjurat de mistere și legende, așa că un sejur în Oman nu trebuie să ocolească acest tainic așezământ. Cândva, se vorbea despre un oraș pierdut din deșerturile arabe, distrus de un dezastru sau de mânia lui Dumnezeu. Arheologii și exploratorii au identificat acest ținut ca fiind Ubar sau Orașul Pilaștrilor, un ținut bogat, faimos cândva pentru negoțul cu tămâie. Legenda orașului Ubar, amintită și în Cartea Sfântă a Coranului, spune că, în urmă cu mii de ani, o uriașă furtună de nisip a îngropat întreg ținutul. De atunci, mulți aventurieri și visători au rătăcit prin regiunea Dhofar, în sudul Omanului, în căutarea orașului pierdut. Ascuns în nisipurile adânci ale deșertului Al Rub’ Al Khali, cel mai mare deșert de nisip din lume, orașul Ubar are o arhitectură unică și multe situri istorice.
Cei fascinați de trecut vor descoperi aici ruinele unei fortărețe vechi de sute de ani, construită de un șeic peste rămășițele anticului Ubar. În primele secole ale erei noastre, tămâia era la fel de scumpă ca și aurul, iar mireasma ei atrăgea în Ubar caravane bogate și negustori vestiți. După ce orașul a fost îngropat în nisipuri, faima lui s-a pierdut. Astăzi, călătorii îndrăgostiți de necunoscut pot regăsi aici doar mirajul palatelor arabe și caravanseraiurilor, însă nu vor regreta vizita în Ubar, pentru că sufletul tânjește întotdeauna după povești.
Misterioasa insulă Masirah, de neocolit într-un sejur în Oman
Insula Masirah este cea mai mare din Oman, presărată de formațiuni geografice unice, precum promontoriul de la Ras Abu Ar Rasas sau numeroasele dealuri pietroase, ca Jabal Madrub, Ras Kaydah și Ras Zafaranat. În jurul insulei, oceanul bate impetuos țărmurile stâncoase de pe partea de est a insulei, în timp ce apele puțin adânci ale coastei de vest sunt un de un turcuoaz clar, magnific în frumusețea sa sălbatică.
Poți ajunge pe insulă doar cu feribotul, dar acolo găsești multiple oferte de vacanță: hoteluri confortabile, peisaje incredibile și o tabără de kitesurfing unde se pot caza cei îndrăgostiți de acest sport al vântului, valurilor și libertății depline. Întinsele zone deșertice străbătute de briza neobosită a Mării Arabiei sporesc acest sentiment de nemărginire.
Insula este un loc legendar al țestoaselor verzi și balenelor cu cocoașă, care reprezintă, de asemenea, un subiect fascinant pentru cei aflați în căutare de aventură și inedit. La fel sunt și corăbiile abandonate din Ras al Hilf, capitala Insulei Masirah, amintind de faimoși mateloți plecați în căutarea unor ținuturi încă nevăzute de ochi omenești.
Cel mai înalt punct al insulei Masirah, Jebel Humr, este situat la o înălțime de 274 de metri și reprezintă un punct de belvedere, cu o priveliște minunată asupra insulei. Durează aproximativ 30 de minute pentru a ajunge în vârf, dar acolo timpul pare că stă pe loc și tot ceea ce rămâne este frumusețea. Iar pentru căutătorii spirituali, o experiență de neuitat o reprezintă vizita la situl de morminte Safa`iq, vechi de sute de ani, un uimitor lăcaș de cult suspendat pe un deal, cu pietre funerare unice și extrem de elaborate.
Fiordurile din Musandam, locul unde timpul se oprește
Cine aude de fiorduri, se gândește imediat la ținuturile acoperite de zăpezi ale Nordului. Dar un sejur în Oman este ocazia de a descoperi un alt fel de fiorduri, în care nu spațiul, ci timpul pare să fi înghețat.
A intra în fiordurile Musandam, în special în fiordul Khor Ash Sham, este ca și cum ai intra în altă lume. Valurile impetuoase ale mării deschise și briza aridă se opresc dintr-o dată și ai sentimentul că totul se oprește o dată cu ele. Coasta stâncoasă și aspră se transformă brusc într-un șir muntos, cu creste ascuțite. Khor ash Sham este un fiord spectaculos, cu ape cristaline și vârfuri semețe, cu o lungime de peste 16 kilometri, îndreptățit să poarte numele de „Norvegia Arabiei”. O călătorie cu o ambarcațiune în preajma fiordurilor din Musandam este o experiență unică, care îmbină confortul cu aventura. Satele de pescari din zona fiordului sunt, de asemenea, un punct de atracție, cu casele lor construite din piatră și bărcile caracteristice, numite ”batil”, cu mici insule înconjurate de corali și stânci, potrivite pentru înot și scufundări. Cât despre delfini, ei însoțesc adesea cu dansul lor grațios vaporașele, asemeni unor spirite ale apelor, prietenoase și zglobii.
Unicitatea unui sejur în Oman constă tocmai în aceste combinații surprinzătoare între natura spectaculoasă, sălbatică, aproape primitivă, care îți ia sufletul și-l răscolește ca spuma valurilor și ridurile adânci de istorie și spiritualitate care decorează fruntea unei destinații străvechi încărcate de magie.
VIS și MAGIE cu DreamTeam Holidays
Descoperă cele mai frumoase sejururi în Oman >>> oferta AICI